Jätteskrällen i natt: Storfavoriten Kanada chockat på hemmaplan – ger nu Sverige ett superläge i JVM

Jätteskrällen i natt: Storfavoriten Kanada chockat på hemmaplan – ger nu Sverige ett superläge i JVM

Sverige fick en drömstart på JVM.
Men för värdnationen Kanada blev det rena mardömsstarten i natt.
Som chockades totalt på hemmaplan mot Tjeckien i JVM-premiären.

Årets JVM-turnering är igång och Sverige fick rena smakstarten på turneringen genom att besegra Österrike med förkrossande 11-0 i premiärmatchen. Betydligt värre gick det för storfavoriten Kanada i nattens premiär mot Tjeckien.

Kanada chockat

Kanada är den stora guldfavoriten då JVM spelas på hemmaplan och värdnationen fått loss NHL-spelare som Shane Wright, Dylan Guenther, Brandt Clarke och supertalangen Connor Bedard. Men i natt chockades kanadensarna totalt av Tjeckien som stod för en dunderskräll och vann med klara 5-2.

Annons: Hajper sponsrar Släpp Sargens Drömresa – just nu får alla nya kunder ett välkomsterbjudande

Artikeln fortsätter efter bilden.

Kanada, JVM
Canada’s Zach Dean leaves the ice following a major penalty during second-period IIHF world junior hockey championship game action against Czechia in Halifax, Nova Scotia, Monday, Dec. 26, 2022. (Darren Calabrese/The Canadian Press via AP) DBC131

Besvikelsen var så klart enorm efter mardrömsstarten på turneringen.
– Vi är besvikna och måste se oss själva i spegeln. Nu måste vi lyckas lista ut några saker. Men jag vet att vi kommer att svara på det här, säger lagkaptenen Shane Wright till tv-kanalen CBC.

LÄS MER: Bianca Salmings hjärtskärande ord om sista avskedet till pappa Börje Salming: ”Det var hemskt, men…”

”Ge en show”

Kanada var rejält segervissa inför premiärmatchen och på isen försökte man allt för att buda på underhållning inför hemmapubliken. Två gånger om i den första perioden försökte kanadensiska spelare sig på att göra zorromål.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sverige, JVM
221226 Goaltender Carl Lindbom and Filip Bystedt of Sweden celebrate after the 2023 IIHF World Junior Championship game between Sweden and Austria on December 26, 2022 in Halifax. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0384

Men i det tjeckiska målet storspelade en ung Tomas Suchanek.
– Vi ville bjuda på en show. Det kan ha gjort att vi frångick det vi egentligen ska vara: Ett hårt lag som ingen vill spela mot, säger stjärnspelaren Brandt Clarke efter förlusten.

LÄS MER: Här dyker plötsligt legendariska SHL-profilen upp i Luciatåget – och får hela hockey-Sverige att skratta

Sverige gynnas

Kanadas chocknederlag öppnar nu upp för ett riktigt superläge för svenskarna att vinna gruppen och få bästa tänkbara förutsättningar till JVM-slutspelet. Sverige och Kanada möts i den sista gruppspelsmatchen på nyårsafton och ska med högsta sannolikhet förstaplatsen avgöras.

Svenska Juniorkronorna leder just nu gruppen efter en spelad omgång. Här näst väntar Tyskland för värdnationen Kanada och då blir det kniven mot strupen direkt för att bevisa sin skicklighet.
– Det är enkelt att vinna och bara köra på. Det här kommer berätta för oss vad det är för typ av grupp vi har, säger kanadensiska förbundskaptenen Dennis Williams.

Vad tycker du om Sveriges chanser i JVM? Dela artikeln och säg din åsikt!