Bianca Salmings första ord efter Börjes begravning: ”Det var hemskt, men precis som pappa velat ha det”

Bianca Salmings första ord efter Börjes begravning: ”Det var hemskt, men precis som pappa velat ha det”

Börje Salming har förts till sin sista vila.
Nu berättar Bianca Salming om begravningen.
– Det blev precis som pappa hade velat ha det, säger hon till SVT.

Under hösten har hela svenska folket, och hela hockeyvärlden, öppet fått följa Börje Salmings kamp mot ALS. Det var under sommaren som ishockeylegendaren fick diagnosen, och några månader senare berättade han, med hjälp av frun Pia, om svårigheterna. Salming tappade snabbt förmågan att äta och prata själv, och mot slutet behövde han även rullstol för att ta sig fram.

Dotterns ord om begravningen

Hela Sverige följde hur en rörd Börje Salming, med hjälp av sin närmaste familj, tog sig upp på scenen i Avicii Arena för att ta emot NHL:s hederspris under Tidernas hockeygala, och i efterhand har det kommit fram att det var en av Börjes sista önskningar, att få ta emot hyllningarna både i Stockholm, men även i Toronto, där han var i november. Men efter Salmings död har familjen valt att vara mer privata.

Bianca Salming, Börje Salming
221117 Pia, Bianca och Anders Salming med Börje Salming som tilldelas priset NHL Honorary Award under Tidernas Hockeygala den 17 november 2022 i Stockholm. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0377

Under tisdagen fördes Börje Salming en av Sveriges största idrottare genom tiderna, till sin sista vila under en begravning på Skogskyrkogården i Stockholm. Cirka 150 personer fanns på plats, under ceremonin, och nu berättar Bianca Salming om sorgen och begravningen.

– Begravningen var precis som hade önskat, tror jag, hela familjen. Det kändes som att det blev precis som pappa hade velat ha det, säger hon till SVT.

LÄS MER: Stig Salmings första ord efter Börjes begravning – öppnar upp om stora sorgen: ”Nu är jag ensam kvar”

”Klart att det var hemskt…”

För Bianca Salming har hösten, så klart, varit tung och tuff, och begravningen var inget undantag.

– Det är klart att det var hemskt, men mest fint, säger hon.

Bianca Salming, Börje Salming
STOCKHOLM 201810011 Börje Salming med dottern Bianca Salming anländer till torsdagens återinvigning av Nationalmuseum i Stockholm. Foto: Stina Stjernkvist / TT kod 11610

Samma åsikt hade även Stig Salming, Börjes bror, som nyligen även förlorade sin mamma Karin, som gick bort vid 95 års ålder.

– Det hade blivit precis som de (Börjes familj som planerade begravningen) hade hoppats, lite mer privat med släkt och goda vänner. Det blev värdigt på alla sätt, sa Stig Salming till NSD.

– Det var en fin begravning, känslosamt och fint.

LÄS MER: När Börje Salming pekade ut en ung Nicklas Lidström i omklädningsrummet – och sa de allra mäktigaste orden