Jättesågningen av Juniorkronorna trots segern – Mikael Renberg starkt kritisk: ”Katastrofalt dåligt”

Juniorkronorna tog andra raka segern i JVM.
Men det imponerade inte alls på experten Mikael Renberg.
– Det är närmast katastrofalt dåligt, slår han fast i SVT-studion.

Sverige hade aldrig tidigare förlorat mot Tyskland i JVM-sammanhang efter sammanlagt 22 spelade matcher mot varandra genom åren. Det skulle också bli ny seger på tisdagskvällen men blev betydligt mer dramatiskt än vad de flesta hade förväntat sig.

Sverige vann

Efter Juniorkronornas förkrossande JVM-premiär där man slaktade Österrike med hela 11-0 var många rejält spända på att se en ny match med de unga svenskarna. Men med en storspelande Nikita Quapp i det tyska målet hade Sverige oerhört svårt att få in pucken.

Annons: Hajper sponsrar Släpp Sargens Drömresa – just nu får alla nya kunder ett välkomsterbjudande

Artikeln fortsätter efter bilden.

Juniorkronorna, JVM
221227 Players of Sweden celebrate after the 2023 IIHF World Junior Championship game between Germany and Sweden on December 27, 2022 in Halifax. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0386

I slutet av första perioden lyckades man få in 1-0 och det skulle även bli matchens enda mål då även svenske målvakten Carl Lindbom också storspelade i kassen. Tyskland lyckades också få in en stark slutforcering i matchen men Sverige kunde hålla ut och ta sin andra raka seger, även om det var en darrig sådan.
– Det var dramatiskt hela vägen in. De satte oss på prov, men vi redde ut det. Allt var inte perfekt, vi fajtades dock för varandra. Det blev en moralisk seger, säger JVM-förbundskaptenen Magnus Hävelid till SVT.

LÄS MER: Nicklas Lidström och Mats Sundin får hedersuppdraget när Börje Salming ska hyllas på det mäktigaste sättet

Hård kritik

Efter matchen får Juniorkronorna ta emot stark kritik efter den oväntat svaga insatsen mot tyskarna.
– Hatten av för Tyskland, med det är ett horribelt spel av Sverige i defensiven, säger SVT-experten Jonas Andersson i sändningen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Mikael Renberg, hockey
160209 Mikael Renberg i SVT:s studio under finalen i CHL mellan Kärpät och Frölunda den 9 februari 2016 i Uleåborg. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / 57830

SVT-kollegan Mikael Renberg går sedan ännu hårdare åt i sin kritik mot Sveriges insats på isen.
– Det är otroligt positivt att Sverige vinner matchen. Men det är en klart underkänd insats, det tycker jag. Sverige var bra i en period och det var den andra. Den första var inte bra och den tredje var närmast katastrofalt dålig. Målvakten Carl Lindbom räddar Sverige, säger experten i SVT-studion.

LÄS MER: Jätteskrällen: Storfavoriten Kanada chockat på hemmaplan – ger nu Sverige ett superläge i JVM

Nu väntar betydligt tuffare motstånd i Tjeckien och värdnationen Kanada för svensk del. Då måste man höja sig rejält, anser Renberg.
– Det är underkänt och om Sverige ska gå långt i turneringen så måste man lyfta sig ordentligt. Sverige är ganska svaga i egen zon och stresskänsliga backar, säger SVT-experten och fortsätter:
– Sverige är otroligt gulliga och söta i anfallszon. Sen när man möter bättre motstånd får man inte hålla på och kladda så här.

Vad tycker du om Juniorkronornas insats? Dela artikeln och säg din åsikt!