Jätteknallen: Johan Garpenlöv slutar som förbundskapten – då lämnar han Tre Kronor

Jätteknallen: Johan Garpenlöv slutar som förbundskapten – då lämnar han Tre Kronor

Johan Garpenlöv lämnar Tre Kronor.
Det här blir hans sista säsong som förbundskapten.
– Processen med att tillsätta en ny förbundskapten för Tre Kronor har initierats av förbundsstyrelsen, säger Olof Östblom, tävlingschef för svenska Ishockeyförbundet. 

Johan Garpenlöv tog över Tre Kronor efter Rikard Grönborg, och det var inte den lättaste uppgiften i världen. Under Grönborgs tid som förbundskapten blev det hela två VM-guld som huvudtränare, och ytterligare ett med honom som assisterande tränare.

Slutar som förbundskapten

Johan Garpenlöv hade aldrig tidigare varit huvudtränare, men hade mängder av erfarenhet med Tre Kronor, där han var assisterande tränare till just Grönborg. Inför säsongen 2019/2020 tog Garpen över som förbundskapten, och under vinterns VM, Garpenlövs första, blev det fiasko och tidigt uttåg.

Johan Garpenlöv, Tre Kronor
210419 Sveriges Förbundskapen Johan Garpenlöv under en träning med Sveriges ishockeylandslag den 19 april 2021 i Södertälje. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0098

Nu står det klart att det här blir Garpenlövs sista som förbundskapten för Tre Kronor, och att han lämnar efter OS och VM i vinter.

– Rollen som förbundskapten för Tre Kronor är det finaste jobbet i hockey-Sverige även om det så klart har varit speciella förutsättningar under en pandemi. Nu har vi en spännande säsong framför oss med både OS och VM och mitt fulla fokus ligger på det vi ska göra tillsammans under den kommande säsongen. Vad som händer efter den här säsongen är något som får utkristallisera sig längre fram, säger förbundskaptenen.

Jagar ersättaren

Processen att hitta en ny förbundskapten, lagom till sommaren, har nu inletts.

– Jag och Johan har en bra dialog i vårt arbete och i den dialogen framkom det från Johans håll att han inte var aktuell för en eventuell förlängning. Nu fortsätter de viktiga förberedelserna inför en säsong som innehåller både en OS-och VM-turnering. Processen med att tillsätta en ny förbundskapten för Tre Kronor har initierats av förbundsstyrelsen och är ett pågående arbete inför säsongen 2022/2023, säger Olof Östblom, tävlingschef för Svenska Ishockeyförbundet.

Johan Garpenlöv, Tre Kronor
210527 Johan Garpenlöv, Head coach of Sweden during the 2021 IIHF Ice Hockey World Championship game between Sweden and Czech Republic on May 27, 2021 in Riga. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0119

Johan Garpenlöv har haft förbundsjobb i dryga tio år, men det är bara sedan 2016 han haft ledarroller inom Tre Kronor. Som spelare var Garpenlöv framgångsrik i bland annat Detroit Red Wings, San Jose Sharks och Florida Panthers.

LÄS MER: Svenskens dundersuccé inatt – avgjorde förlängningsdramat med läckert solonummer

Få våra nyhetsbrev!