Jättekängan till Niklas Wikegård – efter glädjesiffrorna i svensk ishockey: ”Sluta killgissa och lyssna på fakta”

Nya glädjesiffror inom svensk ishockey.
Då skickar Morgan Johansson, projektledare för Nollvision, en känga till Niklas Wikegård.
– Sluta killgissa och lyssna på fakta, säger han.

Hjärnskakningar och huvudskador fortsätter att vara förödande inom hockeyns värld, och under de senaste åren finns det flera fall där spelare i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan tvingas sluta med hockeyn helt, och i vissa fall fått sina liv totalt förändrade, på grund av smällar mot huvudet. Men det finns ljuspunkter, visar nya siffror från projektet ”Nollvision”, som jobbar på att just reducera antalet huvudskador inom svensk ishockey.

Passningen till Wikegård

Morgan Johansson, som har erfarenhet som huvuddomare i SHL, har jobbat med projktet i tre år, och sedan dess har en markant förändring skett, och skador av den typen fortsätter att minska för varje säsong. I år har bara åtta hjärnskakningar rapporterats in i SDHL, vilket är en enorm minskning sedan projektets start.

181129 C-more:s Niklas Wikegård och Luleås tränare Thomas Berglund under ishockeymatchen i SHL mellan Luleå och Linköping den 29 november 2018 i Luleå. Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN

Då passar Morgan Johansson på att skicka en ilsken passning till bland andra Niklas Wikegård. Han menar att fler borde se vad Nollvision gör och strävar efter, och till den fakta som projektet faktiskt tagit fram.

– Detta är ren fakta och jag är bekymrad över att många personer kan sitta i tv och killgissa. Det kan Niklas Wikegård hålla på med och jag går i gång när Maria Rooth uttalar sig som hon gör i SVT, för någonstans har inte hon på fötterna för det hon säger. Vi får ingen ordning på hjärnskakningsproblematiken på det viset. Sluta killgissa och lyssna på fakta, säger han till Expressen.

Stora glädjesiffrorna

Några siffror för hur det ser ut inom herrhockeyn i Sverige den här säsongen finns inte ännu, då säsongen inte är färdigspelad, men Morgan Johansson kan åtminstone meddela att det ser bättre ut än tidigare, och han har en förklaring till det.

– Attityden har förändrats. Vi ser att antalet hjärnskakningar sjunker i Hockeyallsvenskan och SHL med. Det handlar om en medvetenhet, för vi pratar och informerar mer om det nu än tidigare. Utbildningen har också en stor del i det här, säger han.

210130 Malmö Redhawks Emil Sylvegård och Linköpings Jonas Holös i slagsmål under ishockeymatchen i SHL mellan Linköping och Malmö Redhawks den 30 januari 2021 i Linköping. Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN

Med sin kritik mot Wikegård och Rooth syftar Johansson på att Wikegård tidigare sagt att Sverige borde titta på hur NHL hanterar sina slagsmål, och att det i själva verket ger mindre skador och fula smällar då slagsmålen ”städar upp mer”. Johansson har även reagerat på att Maria Rooth, i samband med SM-finalen, sa att hon inte vill se mer fysiskt spel. Enligt Johansson är det fel väg att gå, då det snarare handlar om att hitta rätt typ av fysiska spel.

LÄS MER: NHL-stortalangens värsta mardröm – drabbad av oroväckande hjärtproblem: ”Glad att jag lever”

Få våra nyhetsbrev!