NHL-stortalangens värsta mardröm – drabbad av oroväckande hjärtproblem: ”Glad att jag lever”

Han är en stortalang i NHL-laget Minnesota Wild.
Men senaste tiden har varit en fullständig mardröm för 19-årige Marco Rossi.
– När jag somnade så var jag rädd för att jag inte skulle vakna upp något mer, säger han till The Athletic.

Under senaste NHL-draften valdes Marco Rossi som nummer nio totalt, precis efter svenska stortalangerna Lucas Raymond och Alexander Holtz. Men bara några månader senare kom mardrömmen.

Spelade JVM

19-åringen insjuknade i coronaviruset men det var inte så mycket mer än så. Han kom tillbaka och kunde representera hemlandet Österrike som lagkapten under JVM i Edmonton.

Marco Rossi, NHL
Austria’s Marco Rossi (23) and Senna Peeters (22) celebrate a goal against Russia during the second period of an IIHF World Junior Hockey Championship game Tuesday, Dec. 29, 2020, in Edmonton, Alberta. (Jason Franson/The Canadian Press via AP) EDM171

Efter den turneringen blev allt betydligt värre. Under början av 2021 tvingades han till flertalet läkarbesök och situationen blev plötsligt väldigt allvarlig.
– Läkarna sa till mig att om jag hade spelat en match till i JVM, så kunde det ha slutat helt annorlunda. Jag är tacksam för att Gud stöttade mig. Jag är bara glad att jag fortfarande lever, säger Rossi i en intervju med The Athletic.

Hjärtproblem

Inför den nya NHL-säsongen som började i januari konstaterade man att stortalangen drabbats av hjärtinflammation. Och att det var en möjlig påföljd av coronaviruset.

Rossi kunde bli helt utmattad på träningar och matcher och hade stora problem att komma tillbaka efter sjukdomstiden. Minnesota Wild upptäckte sedan oroväckande resultat för hjärtat under de fysiska testerna.

”Var så rädd”

NHL-lagets general manager Bill Guerin försökte göra allt för att hjälpa Rossi som gick igenom en mardröm. Han skickade hem tonåringen till föräldrarna i Österrike och lät honom bo där ett tag.
– Varje gång som jag skulle somna var jag så rädd för att jag inte skulle vakna upp något mer. Varje kväll var jag väldigt deprimerad och grät. Jag bad mina föräldrar att ligga bredvid mig till jag somnade, säger i intervjun.

Marco Rossi, NHL
Team red center Marco Rossi (23) skates during the Kubota OHL/NHL Top Prospects skills testing in Hamilton, Ontario, on Wednesday, Jan. 15, 2020. Rossi is a prospect in the upcoming NHL Draft. (Peter Power/The Canadian Press via AP) NY152

Den österrikiska hockeylegendaren Thomas Vanek hjälpte också till under den tuffa tiden och bodde ihop med 19-åringen. Rossi är så tacksam över att ha haft honom vid sin sida under den plågsamma perioden.
– Han hjälpte mig så mycket och jag är så tacksam för allt han gjorde. Han köpte medicin till mig, han körde mig till sjukhusen. Han gjorde allt för mig. Jag är så tacksam för att han fanns där och att han hjälpte mig. Jag kan inte föreställa mig hur det skulle ha varit att vara ensam på ett hotell eller någon annanstans, säger hockeytalangen i intervjun.

Mår bra idag

Efter månader av kamp är Marco Rossi nu på god väg tillbaka. Hjärtat verkar så gott som återställt och i maj väntar tre dagar med tester för att stämma av.

Han mår mycket bättre både fysiskt och psykiskt och närmar sig en comeback på isen igen. 19-årige österrikaren som spås en ljus framtid skrev ett treårskontrakt med Minnesota Wild i höstas.

LÄS MER: Lyfter nu fram helmäktiga detaljen om Rasmus Dahlin – som bevisar att svensken är näst bäst någonsin i NHL

Få våra nyhetsbrev!