Ingemar Stenmark avslöjar det allra finaste minnet med Börje Salming – som säger allt om hockeyikonen: "Han var helt slut"

Ingemar Stenmark avslöjar det allra finaste minnet med Börje Salming – som säger allt om hockeyikonen: ”Han var helt slut”

Vännerna Börje Salming och Ingemar Stenmark hittade på en hel del tillsammans.
Men Stenmark har ett tydligt favoritminne av Börje.
– Hela den resan är kanske det bästa minnet, säger den tidigare utförsåkaren till Hockeysverige.

Börje Salming gick ut med att han drabbats av ALS i augusti 2022. Den tidigare hockeyspelaren gick tragiskt nog bort bara månader senare, i november 2022, till följd av sjukdomen. Börje blev 71 år gammal.

Salming & Stenmark

Mest känd var Börje för sina framgångar i Toronto Maple Leafs och Tre Kronor, men han spelade också för Brynäs, Detroit Redwings och AIK. Han ansågs vara en av de bästa hockeyspelarna genom tiderna och har valts in i både svenska och internationella Hockey Hall of Fame.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
190218 Börje Salming poserar för ett porträtt den 18 februari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 135950

Den tidigare backen var väl bekant med den alpina skidlegendaren Ingemar Stenmark. Duon träffades första gången 1980, och möttes sen flertalet gånger under sina karriärer. Salming och Stenmark blev också vänner efter att de köpt tomterna bredvid varandra och byggt varsitt hus i Vaxholm.
– Det var inte så att vi umgicks jättemycket. Jag reste en hel del och han var alltid upptagen med någonting så det var så där lagom mycket. 
– Vi kände nog en trygghet i att vi båda var norrlänningar. Han var jättesnäll och schysst på alla sätt. Samtidigt var han engagerad i allt möjligt och jag tyckte att han alltid gick med telefonen i handen. Börje var genuint snäll, säger Stenmark till Hockeysverige

Bästa Börje-minnet

Efter att Börje flyttade från Vaxholm gled duon isär, och mot slutet hade de inte så mycket kontakt.
– Vi har bara haft kontakt någon gång på telefon, men vi sågs inte mycket efter att han flyttat. Det var bara vid något jippo, säger Stenmark till sajten. 

Artikeln fortsätter efter bilden.

Ingemar Stenmark, skidor
230211 Ingemar Stenmark inför ishockeymatchen mellan Tre Kronor Legends och Toronto Maple Leafs Alumni den 11 februari 2023 i Gävle. Foto: Julia Koch / BILDBYRÅN / kod JK / EW0160

Men Stenmark kan minnas tillbaka till tiden med Börje, och det finns ett särkilt minne som Ingemar kan peka ut.
– Vi var ett gäng killar som reste till Thailand tillsammans. Hela den resan är kanske det bästa minnet. Jag minns då han kom hem vid ett tillfälle. Det var åska, hagel och allt ni kan tänka er. Då hade Börje varit ute och paddlat sex timmar. Karln var totalt slut. 

Vad är ditt bästa minne av Börje Salming? Dela artikeln och berätta!

LÄS MER: Börje Salming och Ingemar Stenmark kan bara gapa när Magnus Samuelsson överträffar alla förväntningar