Ikonen Teemu Selännes tokilska mot egna hemlandet – rasar mot finsk hockey: ”En total katastrof”

Teemu Selänne är en av finsk hockeys absolut största ikoner.
Men nu är legendaren rasande på situationen i sitt kära hemland.
– Det är en total katastrof, säger han till tidningen Ilta Sanomat.

Med imponerande 1 406 poäng på 1 341 matcher i NHL och framförallt en Stanley Cup-titel är Teemu Selänne utan tvekan en av Finlands främsta hockeyspelare genom tiderna. Men nu är den förre NHL-storspelaren ursinnig på vad som händer i hemlandet.

Selänne arg

Det är den utdragna processen med favoritklubben Jokerit som får Selännes känslor att svälla över. 52-åringen började sin hockeykarriär i Jokerit och laget har fortfarande en varm plats i hans hjärta.

Teemu Selänne, Finland
160910 Teemu Selänne och poserar för ett porträtt under ett mingel innan ishockeymatchen mellan Sverige och Finland inför World Cup of Hockey den 10 September 2016 i GÖTEBORG. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN / Cop 200

Men sedan 2013 har Jokerit dock tillhört KHL och det har resulterat i en hel del bekymmer senaste månaderna på grund av Rysslands krigsföring mot Ukraina. Den senaste tiden har därför Jokerit försökt återvända till finsk hockey igen.

Hoppet släckt

Selänne har, tillsammans med flera andra, försökt köpa loss klubben och få tillbaka Jokerit till finska hockeyligan igen. Men nu har ett beslut från ligan förändrat allting.

Finland, hockey-VM
220529 Mikael Granlund of Finland celebrates with team mates after 1-1 during the 2022 IIHF Ice Hockey World Championship gold medal game between Finland and Canada on May 29, 2022 in Tampere. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0408

De har bestämt att inte tillåta några nya klubbar till säsongen 2023/24 och därmed släcks hoppet för Jokerit.
– Det är dags att lugna ned läget. Aktieägarna upplever att under de rådande omständigheterna finns ett behov och en skyldighet att ta hand om ligans och finsk toppishockeys intressen, sa styrelseordföranden Heikki Hiltunen i ett officiellt pressmeddelande.

”Katastrof”

Nya beskedet har väckt en stark ilska hos Selänne, som tidigare under den här processen även attackerat hockeyikonen Jari Kurri. Då beslutet innebär att Jokerit får vänta ytterligare ett år på att återvända till finsk hockey igen.
– Återkomsten är nu uppskjuten med minst ett år och det är en total katastrof. Det här var det värsta scenariot som vi fruktade skulle inträffa, när det här började bli smutsigt bakom kulisserna, säger Selänne till finska tidningen Ilta Sanomat.

Enligt tidningens uppgifter ska Jokerits ansökan inte ha godkänts på grund av att ”spelet bakom kulisserna var så lömskt att ligan stängde dörrarna”. Selänne har även uttryckt sitt missnöje mot att köpet av Jokerit inte gick igenom med att rikta stark kritik mot klubbens styrelse.
”Erkänn ert misstag och avgå!”, skriver 52-åringen på Twitter.

Håller du med Teemu Selänne i hans hårda kritik? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: NHL-storklubben får nu jättekritik – för att man tvingar bort svenske jättelöftet: ”Fruktansvärt”