HV71:s jätteilska – syrliga orden efter blytunga förlusten i ångestkvalet mot Oskarshamn: ”Vill inte säga mer…”

Matchboll i ångestkvalet mot Oskarshamn.
Men det blev förlust – och efteråt var det rejäl ilska hos HV71.
– Jag vill inte säga mer, säger assisterande tränaren Pelle Gustafsson.

Serien som har kallats ”ångestkvalet” av hockeyexperter, det mellan de två sämsta lagen i SHL, kan inte bli mer spännande. HV71 hade matchboll, och chansen att säkra fortsatt SHL-spel kommande säsong, mot Oskarshamn på tisdagen. Men så blev det inte.

“Alldeles för dåligt”

Oskarshamn rivstartade och efter den första perioden hade hemmalaget en 2-1-ledning i den sjätte matchen av serien, som avgör vilka som spelar i Hockeyallsvenskan nästa år. HV71 såg tagna ut av stundens allvar, och kvitteringen till 1-1 i den första perioden var inte rättvis.

240326 Oskarshamns Nick Olesen jublar efter 3-1 under ishockeymatchen i kvalet till SHL mellan Oskarshamn och HV71 den 26 mars 2024 i Oskarshamn. Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN

Efter den första perioden var det rejält upprörda miner i HV71-lägret, både från omklädningsrummet och från tränarhåll. När HV:s tränare Johan Lindbom ställde sig framför TV4:s mikrofon inför den andra perioden höll han inte tillbaka i kritiken.

– Jag hittar inte mycket positivt i första perioden överhuvudtaget. Det positiva är att vi bara ligger under med ett mål och fortfarande är med i matchen. Det är alldeles för dåligt rakt över, säger han.

Sjunde och avgörande

HV71 gjorde en bättre andra period, men det speglade sig inte i målkolumnen. I stället kunde Oskarshamn gå upp till 3-1 via Nick Olesen, och det dröjde fram till den tredje perioden innan HV71 kunde reducera. Man kom dock inte närmre, och i öppen kasse kunde Viktor Lodin, som stundtals dominerat i kvalserien mot HV, sätta avgörande 4-2. Det betyder att det nu väntar en sjunde och helt avgörande match om vilka som spelar i SHL, och vilka som spelar i Hockeyallsvenskan, på fredag.

240326 HV71s Måns Lindbäck deppar under ishockeymatchen i kvalet till SHL mellan Oskarshamn och HV71 den 26 mars 2024 i Oskarshamn. Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN

Och i HV71 var det tydligt att förlusten tog hårt. På presskonferensen efter matchen var assisterande tränaren Pelle Gustafsson kortfattad och märkbart irriterad.

– Vi spelar bara hockey sista 20 minuterna. Mer vill jag inte säga, utan tankarna är redan på matchen på fredag, säger han.

I Oskarshamn var det dock andra tongångar. Viktor Lodin, som gjort hela tio poäng på de sex matcherna hittills, menar att planen nu är tydlig.

– Åka och vinna en match sju. Det är inte ofta man får spela en match sju. Det ska bli magiskt. Det är underbart. Det kommer bli grymt, säger han till TV4.