Hockeyprofilens tydliga kritik mot SHL – i den känsliga frågan: ”Det är jättepundigt”

Han är en riktig profil inom svensk hockey.
Nu vill Robin Figren se förändring i SHL för bötesbeloppen.
– Jag tycker det är fel. Det är jättepundigt, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Årets SHL-säsong har nått omgång 7 hittills och vi har Rögle i topp samt Linköping i botten. Med vid sidan av resultaten på isen har disciplinnämnden återigen varit i fokus med sina bötesbelopp.

Figrens kritik

Frölundas stortalang Lucas Raymond har redan hunnit med att bli bestraffad för felsittande halsskydd – två gånger om. Totalt 15 000 i böter har 18-åringen tvingats betala än så länge.

Robin Figren, SHL
190314 HV71:s Robin Figren under ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och Linköping den 14 mars 2019 i Jönköping. Foto: Axel Boberg / BILDBYRÅN / Cop 258

Det känns ändå i plånboken för en ung talang med rookiekontrakt. SHL-profilen Robin Figren är nu kritisk till bötesbeloppen som delas ut och att spelarna får betala från egen ficka, framförallt då felsittande utrustning är ett fast bötesbelopp.
– Nä, det tycker jag är fel. Det tycker jag är jättepundigt. Har man satt bötesbelopp baserat procentuellt på din lön på allting annat så borde man göra det på halsskydd också, för att ta det hela vägen. Men det är en fråga som jag har varit ganska insatt i och ganska tjurig på rätt länge, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.
– Just det här med bötesbelopp. Tittar man på Lias Anderssons senaste så är det en jättedum tackling, en ful tackling och den förtjänar sitt straff. Men att han ska behöva betala 80 000 spänn är för mig ganska konstigt.

ANNONS: Hos Unibet får man nu 100 kr extra att spela för vid första insättningen! Klicka här för att öppna ett konto och ta del av 100 kronor extra vid din första insättning hos Unibet.

”Är orimligt”

32-årige Figren, som gör hockeypodden ”Släpp Sargen” tillsammans med Niclas Norlindh, spelar till vardags i schweiziska Kloten men följer fortfarande SHL dagligen. Han tycker att svenska högstaligan borde ändra om hur man bestraffar spelare med böter.
– Det här är ju skattade och klara pengar, det är 80 lakan som ska in. Och i SHL väljer man att ta procentuellt på ens bruttolön. Det som händer i SHL är att många spelare lägger av sin lön i en hockeypension. Det här är är pengar som spelarna inte har tillgång till förrän den dagen man slutar spela hockey. Det skulle kunna innebära att en spelare som tjänar 100 000 i månaden men bara tar ut 40 000 och lägger undan resten, han skulle kunna få ett bötesbelopp som tar hela hans månadslön i ett svep. Vilket känns väldigt fel, säger han i podden.
– SHL borde komma på en lösning där man tar procentuellt av lönen som du faktiskt tar ut. Det borde vara mest rättvist. För jag tycker det är orimligt som det är nu.

SHL
161119 Matchpuck med SHL logo inför en ishockeymatch i SHL mellan Rögle och Färjestad den 19 november 2016 i Ängelholm. Foto: Anders Bjurö / BILDBYRÅN / Cop 145

Robin Figren talar också av egen erfarenhet från sin tid i SHL. Han vet precis hur det känns att bestraffas med en rejäl bot från disciplinnämnden.
– Det är en känslig fråga. För du vill inte vara den personen, jag har gått i de skorna och delat ut en idiottackling i huvudet på någon och åkte på en fet böter. Du känner dig inte så kaxig att gå in i det ämnet och försöka försvara något direkt efter. Men jag vet att det har varit på tapeten och vi får se hur det blir.

Lyssna här:

LÄS MER: Robin Figren avslöjar nu sitt favoritlag i SHL: ”Om jag är tvungen att välja inför döden…”

Få våra nyhetsbrev!