Hockeylegendarernas jättehyllningar till Henrik Zetterberg efter tunga beskedet

I går kom beskedet att Henrik Zetterberg tvingas avsluta karriären på grund av sina ryggproblem.
Nu får han ta emot stora hyllningar, bland annat från Henrik Lundqvist och Börje Salming.

Henrik Zetterberg har brottats med svåra ryggproblem i flera år. Och under gårdagen kom det slutgiltiga beskedet.

Zetterberg lägger av

Henrik Zetterberg tvingas avsluta karriären på grund av sina ryggproblem. Redan i våras spekulerades det i huruvida svensken gjort sin sista NHL-match och det slutgiltiga beskedet kom när klubben inledde sitt försäsongsläger.

160810 Henrik Zetterberg poserar för ett porträtt under en pressträff inför World Cup anordnad av Svenska Ishockeyförbundet den 10 augusti 2016 i Stockholm.
Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Totalt blev det 960 poäng på 1082 NHL-matcher, där det största ögonblicket blev Stanley Cup-segern 2008.
– Han är en av de största Red Wings-spelarna genom historien. Han och Pavel Datsiuk  bar verkligen facklan för den här organisationen i över ett decennium, säger klubbens general manager Ken Holland, enligt NHL.com.

Läkarna har gjort allt de kan för att hjälpa ”Zäta” tillbaka till isen. Men till slut fanns det ingenting att göra.
– Klart att det är tungt, då jag hade hoppats kunna spela i ytterligare minst en säsong. Men allt tar slut någon gång och jag har haft en lång karriär, sa Zetterberg till SportExpressen efter han lämnat beskedet.

Hyllas i världen

Efter beskedet strömmar nu hyllningar in till Zetterberg. Flera spelare, ledare och hockeyprofiler skickar sina hälsningar till svensken.

En av dem är Henrik Lundqvist, som vann OS-guld med Zäta 2006.

”Hank the Tank. Grattis till en fantastisk karriär. Det har varit ett stort privilegie att spela mot dig och att vinna vid din sida. Kommer sakna dig där ute!”, skriver Lundqvist på Twitter.

Även Sveriges nye förbundskapten Johan Garpenlöv, som tar över efter VM nästa år, väljer att ta till Twitter för att hylla Zetterberg.

Hyllas av legendarerna

Forna lagkamrater har också passat på att hylla 37-åringen. Nicklas Lidström, som spelade med Zetterberg under många år i Detroit, skickar sina hälsningar.

”Synd att ’Zäta’ är tvungen att avsluta karriären på grund av skada. Laget tappar en ledare på och utanför isen. Det är imponerande att han har varit lagets bäste spelare i så många år, trots den dåliga ryggen. Han har representerat svensk hockey väldigt bra borta i NHL”, skriver Lidström i en sms-hälsning till Sportbladet.

Hockeylegendaren Börje Salming säger att Zetterberg kommer bli för evigt ihågkommen i hockeyns historiebok.
– Tråkigt att han måste sluta på grund av ryggen, men blir man kapten i ett NHL-lag så säger det allt att man har gjort ett grymt jobb för klubben. Fantastisk hockeyspelare både offensivt och defensivt, han kommer definitivt också bli invald hockey Hall of Fame, säger han till SportExpressen.

Dela för att hylla Henrik Zetterbergs fantastiska karriär!

LÄS MER: Beskedet: Henrik Zetterberg avslutar karriären

SHL-ikonens stenhårda kritik mot William Nylander: ”Ingen skam i kroppen!”