Hockeyikonerna helt överens: Vill ge Börje Salming den mäktigaste hyllningen – som Sverige aldrig tidigare sett

Hyllningarna till Börje Salming vill aldrig ta slut.
Nu föreslår flera svenska hockeyikoner att svensk hockey tar ett unikt beslut.
– Det vore ett klokt val, säger Nicklas Lidström.

Under ”Tidernas Hockeygala”, som gick under torsdagen, ville hyllningarna till Börje Salming aldrig ta slut. Den svenske ishockeyikonen går just nu en tuff kamp mot ALS, men kämpade sig upp på scenen för att ta emot NHL:s hederspris, och applåderna lade sig aldrig. Det var inte många som kunde hålla tillbaka tårarna, och Salming svarade med att göra ett hjärta med händerna.

Unika förslaget

Börje Salming är en pionjär för alla européer i NHL. Han banade vägen för så många andra ishockeystjärnor, och hyllningarna till honom fortsätter att flöda in. Nu går flera svenska ishockeylegendarer ut och menar att det är dags för svensk hockey att ta ett unikt beslut.

Börje Salming, hockey
221117 Börje Salming formar sina händer till ett hjärta när han får stående ovationer av publiken och tilldelas priset NHL Honorary Award under Tidernas Hockeygala den 17 november 2022 i Stockholm. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0377

Salming spelade med tröjnummer 21, och sedan dess har ikoner som Peter Forsberg och Jörgen Jönsson burit det legendariska numret. Nu menar många att numret borde pensioneras.

– Det vore ett klokt val, det tycker jag. Det är många som gjort ett stort avtryck med det numret på ryggen och det numret betyder mycket för många människor, säger Nicklas Lidström till Expressen.

Han får medhåll av Henrik Zetterberg.

– Det tycker jag, det är helt klart egentligen. Den borde pensioneras, säger han.

LÄS MER: Börje Salmings helt okända gåva till Damkronorna – som förändrade svensk hockey för all framtid

”En av de största vi haft”

Även Henrik Lundqvist håller med om att 21:an inte borde få bäras igen.

– Han har betytt så ofantligt mycket för svensk ishockey. Han är en av de första jag kommer ihåg att jag tittade på som grabb under 80-talet, det han gjorde i landslaget och i NHL. Han är en av de största vi haft, både på och utanför isen.

Nicklas Lidström, hockey
221117 Nicklas Lidström tilldelas priset Tidernas Spelare under Tidernas Hockeygala den 17 november 2022 i Stockholm. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0377

Peter Forsberg hade själv alltid tröja nummer 21, och är starkt förknippad med numret. Huruvida tröjnumret borde pensioneras eller inte vet han inte, men han menar att det ”är hård konkurrens för den som tar numret”.

Börje Salmings fru Pia meddelade efter den stora hockeygalan att familjen nu gjort sitt sista offentliga framträdande på en tid, då Börje blivit rejält trött av all uppståndelse dels i Kanada, men även i Stockholm.

LÄS MER: Därför saknades Mats Sundin på Tidernas hockeygala – ikonen dök aldrig upp när han fick ärofyllda priset