Historien bakom straffen som gjorde Omark till ett internetfenomen

Linus Omark stegade fram mot Schweiz i straffläggningen och bjöd publiken på en av de läckraste straffarna i svensk hockeyhistoria. För Sportbibeln berättar han nu om det magiska ögonblicket.

Inför VM 2009 fanns Linus Omark med i truppen. Den då 22-årige Luleåspelaren stod för flera bra insatser i träningsmatcherna, så bra att han tog en plats i VM-truppen som till slut tog hand om bronset.

Men VM-turneringen i sig var inte det Omark blev mest känd för det året. Det var en viss straff mot värdnationen Schweiz, i sin blott sjunde landskamp, inför turneringen.
– Jag kommer ihåg att jag gjorde den i J20-laget i Luleå, då gjorde jag likadant fast sköt lite hårdare. Jag hade lagt den på någon träning och inför straffläggningen tänkte jag att ”ja, jag drar fram den nu”, berättar Omark för Sportbibeln.

Straffen har blivit en modern klassiker och flera spelare har sedan dess kopierat den, bland annat den förre Detroit Red Wings-stjärnan Pavel Datsyuk. Omark själv skiner upp när han ser straffen på skärmen framför sig och medger att det nog är den snyggaste straffen han har lagt.
– Den sitter ju perfekt, det går inte att få den bättre. Det är lite tur också men jag skulle aldrig ha kunnat slå den bättre i dag. Keepern är ju borta totalt så den kommer jag kolla på när jag lägger av, säger han och skrattar.
– Jag kommer ihåg att det var en häftig känsla, men det var så länge sen. Jag kommer inte ihåg allt men jag blev nog glad skulle jag tro.

LÄS MER: Omark om mardrömmen i Nordamerika: ”Då förstördes min NHL-karriär