Henrik Sedins oväntade utspel – om hatade NHL-tränarna: ”Hur han behandlade oss…”

Flera NHL-tränare har förlorat sina jobb efter uppgifter om skräckvälde.
Nu försvaras de – av Henrik Sedin.
– Hur han behandlade oss, det gjorde oss till bättre hockeyspelare, säger Sedin till Radiosporten om sparkade Marc Crawford.

Det har kallats hockeyns metoo. Flera spelare, såväl aktiva som tidigare, har berättat om tränares skräckliknande metoder, om trakasserier och ibland även fysiskt våld.

Henrik Sedins försvar

En som drabbats är svensken Johan Franzén, av ökände tränaren Mike Babcock som för någon vecka sedan, dock på sportsliga grunder, fick sparken av Toronto Maple Leafs.

– Jag var livrädd för att vara i ishallen. Han är en fruktansvärd människa, sa svensken om Babcock.

Tvillingarna Sedin, Modo
180405 Vancouvers Daniel Sedin och Henrik Sedin under ishockeymatchen i NHL mellan Vancouver Canucks och Arizona Coyotes den 5 april 2018 i Vancouver. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87671

En annan som fått sparken från sitt jobb, i Chicago Blackhawks, är Marc Crawford – det efter att förre storspelaren Sean Avery vittnat om våld.

– Han sparkade mig efter att jag drog på mig ett för många spelare på isen-straff. Ni vet ur jag brukar stå längst ut vid sidan av bänken? Han kom ner till mig och sparkade mig i rumpan så hårt att det lämnade ett märke, sa han.

”Var inget vi tänkte på”

Henrik Sedin hade Marc Crawford som tränare i flera år – och rider nu ut till tränarens försvar.

– Jag känner inte igen något av det fysiska våldet. Han trodde på oss och kunde absolut vara hård och tuff i hur han behandlade oss, men det var aldrig något fysiskt. Han lärde oss otroligt mycket och han är en stor del i att vi blev de spelare som vi blev, säger Henrik Sedin till Radiosporten, enligt TT.

171223 Maple Leafs tränare Mike Babcock under ishockeymatchen i NHL mellan New York Rangers och Toronto Maple Leafs den 23 december 2017 i New York. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Henrik Sedin är i intervjun tydlig med att ge sitt stöd till Johan Franzén, och menar ”att det är bra att det kommer till ytan”, men säger även:

– Han (Crawford) kunde skälla ut en inför laget, eller ta in en i tränarrummet och skälla ut en, något som kanske inte händer på en vanlig arbetsplats. Men jag tror att inom många sporter så kan en tränare göra sådana grejor inför sina medspelare. Det är sådant som händer fortfarande och det var inget som vi tänkte mycket på då, säger han.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!