Henrik Lundqvists kritik inför vinterns OS – reagerar starkt efter ovissheten: ”De vet inte vad som väntar…”

Ett OS med eller utan NHL-spelare? Det är den stora frågan i hockeyvärlden just nu. Henrik Lundqvist tycker att mer kunnat gjorts för att få världens bästa spelare till turneringen.
– Hade jag varit IOK eller SOK så hade jag visat och gett mer information, säger han.

De olympiska spelen i Kina närmar sig med stormsteg. Det är lite drygt en och en halv månad tills facklan tänds i februari, men det är fortfarande oklart hur hockeyturneringar kommer att se ut.

Stora ovissheten

Den stora ovissheten är det stora coronautbrottet som drabbat hela NHL. Flera organisationer har valt att stänga ned sin verksamhet, och matcher har ställts in utan att få ett nytt speldatum.

Det har viskats om att NHL:s spelarfack inte kommer välja att släppa sin spelare till mästerskapet, och schemalägga de uppskjuta matcherna under uppehållet. Sedan är även karantänreglerna i Kina en avgörande faktor också.

211221 Henrik Lundqvist under en pressträff med GoCo Activ den 21 december 2021 i Göteborg. Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN

Om en spelare testats positiv för covid under turneringen tvingas de till karantän i flera veckor. Det är ingen risk klubbarna vill ta, och allra minst spelarna. Det kan därför bli ett OS utan NHL-spelare som först utlovat, och Henrik Lundqvist är kritisk till den information som delats ut av topparna inom OS.

– Hade jag varit IOK eller SOK så hade jag visat, gett mer information. ”Okej, det här händer om du testar positivt i Kina”, så att spelarna vet. Det är mycket som är ovisst. Får de veta var de hamnar så tror jag att det är en sån sak som lugnar spelarna, säger han till Sportbladet och fortsätter:

– Det är jobbigt att åka hemifrån, lämna familjen, och inte veta hur länge man blir borta.

”Älskar OS”

Henrik Lundqvist har flera goda minnen från OS-sammanhang. Speciellt från 2006 där han var med och lyfte bucklan för Tre Kronor. Men legendaren är osäker på om han hade åkt med tanke på omständigheterna.

– Alltså, jag älskar OS, jag tycker att det är bland det roligaste man kan göra. Men sen vet man ju inte vilken erfarenhet det blir i det här fallet. Det är så mycket som är osäkert med pandemin, säger han.

211221 Henrik Lundqvist under en pressträff med GoCo Activ den 21 december 2021 i Göteborg.

Men Henrik Lundqvist kommer att delta i OS. Åtminstone i tv-rutan. Han blev för några veckor sedan klar som expert för Discovery under mästerskapet. Och NHL-spelarnas eventuella medverkan är inget som påverkar ”Henkes” beslut.

– Vi för diskussioner, men jag tycker det ska bli kul att följa ett mästerskap, oavsett vilka som är med. Det känns som att jag kommer vara på plats och köra. Det är ändå ett mästerskap och jag tycker det är intressant att följa det från den här sidan. Jag räknar med att vara på plats i studion i Stockholm, säger han.

LÄS MER: Henrik Lundqvist avslöjar detaljen i Ovetjkins skott – som gör dem nästan omöjliga att stoppa: ”Det var så…”

Få våra nyhetsbrev!