Henrik Lundqvists första ord – därför valde han Washington Capitals: ”Det var viktigast för mig”

Nu står det helt klart.
Henrik Lundqvist fortsätter hockeykarriären i Washington Capitals.
– Jag är väldigt laddad för det här nya kapitlet, säger han till Sportbladet.

För drygt en vecka sedan kom beskedet att Henrik Lundqvist köps ut från kontraktet i New York Rangers. En 15 år lång era var därmed över och för första gången i karriären skulle svensken byta NHL-lag.

Henke till Capitals

Efter över 1 000 matcher och 500 vinster lämnade ”King Henrik” nya hemstaden New York. Sedan dess har 38-åringen fått vänta på att fönstret för free agents ska öppna så att han kan skriva på för en ny klubb.

Henrik Lundqvist, New York Rangers
190519 Goaltender Henrik Lundqvist of Sweden after a practice session during the 2019 IIHF Ice Hockey World Championship on May 19, 2019 in Bratislava. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87948

Spekulationerna har varit många senaste veckan men under fredagen blev det helt klart att Lundqvist fortsätter hockeykarriären hos Washington Capitals. Svenske stjärnmålvakten har skrivit på ett ettårskontrakt värt 13 miljoner kronor.

Hans första ord

Nu berättar Henke om den långa processen som ligger bakom beslutet att flytta till Capitals.
– Ja, det här var ju inget som hände över natt. Jag har haft lång tid på mig att bearbeta och fundera. Redan i våras förstod jag ju att det lutade åt det här hållet och i två-tre månader har jag vetat definitivt. Det har varit en process, man går genom många faser i en så här stor separation och till slut landade jag bara i tacksamhet över de femton åren i New York. Det har varit en helt fantastisk upplevelse, säger han till Sportbladet.

Henrik Lundqvist, New York Rangers
200529 New York Rangers Henrik Lundqvist under en intervju den 29 maj 2020 i Göteborg. Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN / kod DA / 595003

Lundqvist avslöjar att det viktigaste för honom var att fortsätta spela på allra högsta nivå och möjligheten att få jaga drömmen om att vinna Stanley Cup för första gången i karriären.
– Jag har haft tid på att fundera på det också och ja…som jag skrev på sociala medier nyligen, jag tycker fortfarande det är otroligt roligt att spela hockey och jag vill fortsätta tävla, säger han till kvällstidningen.

”Rätta beslutet”

Därför blev Washington Capitals det givna valet för 38-åringen.
– Vi tittade på några andra klubbar också, och det var fina alternativ, men Capitals kändes som det rätta beslutet. Jag har ju spelat mycket mot dem och vet att det är ett väldigt bra lag. Dessutom har jag bara hört bra saker om klubben och nu haft givande samtal med flera i klubben, bland andra general managern och coachen och ”Bäckis”, säger Henke och erkänner att nya laget uppfyller det viktigaste kriteriet: Att vinna Stanley Cup.
– Ja, i den här delen av karriären är det förstås den mest betydelsefulla faktorn för mig. Man funderar lite på praktiska saker också, men framförallt vill jag vara med och slåss om Stanley Cup. Capitals har redan vunnit en gång och vet vad som krävs för att göra det igen. Kapaciteten finns, det är väldigt inspirerande.

New York Rangers köper ut Henrik Lundqvist från kontraktet och betalar 3 miljoner dollar, runt 26,5 miljoner kronor, som kompensation. Tillsammans med nya lönen i Capitals på 13 miljoner kronor innebär det att svensken kommer att tjäna lika mycket som han gjorde i Rangers.

LÄS MER: Lias Anderssons helt ärliga ord – berättar om chocken vid trejden från Rangers: ”Trodde banken ringde…”

Få våra nyhetsbrev!