Helmäktiga hyllningen till Rasmus Dahlin och Elias Pettersson – hamnar etta och tvåa(!) på häftiga listan

Etta och tvåa.
När de bästa spelarna under 23 i NHL tas ut så blir det svenskt i toppen.
Snacka om ett mäktigt kvitto för Rasmus Dahlin och Elias Pettersson.

Vi har länge varit bortskämda med svenska superstjärnor i NHL. Under många år var det spelare som Peter Forsberg och Nicklas Lidström som höll den svenska fanan högt i Nordamerika, med otaliga vinster, mästerskap och poäng – och det är faktiskt lite av en underdrift att säga att framtiden ser ljus ut.

Mäktiga utnämningarna

2017 så draftades Elias Pettersson redan som femte spelare, men efter två succéartade säsonger för Vancouver Canucks så är expertkåren samstämmiga om att svensken faktiskt borde ha valts redan som etta. Och på tal om förstaval i NHL-draften så blev ju Rasmus Dahlin vald just som etta av Buffalo Sabres året efter – som första svensk sedan Mats Sundin.

Rasmus Dahlin, Buffalo Sabres
191109 Rasmus Dahlin of Buffalo Sabres during the NHL regular season ice hockey game between Buffalo Sabres and Tampa Bay Lightning on November 9, 2019 in Stockholm. Photo: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN / Kod JO / Cop 144

De båda svenska superstjärnorna har redan blivit bärande spelare för sina respektive lag, och de båda rankas högt på listor inför den kommande NHL-säsongen. Och när den ansedda tidningen The Athletic nu har tagit ut de bästa spelarna i hela NHL, som är under 23, så blir det en svensk jackpot i toppen.

Hamnar etta och tvåa

Etta hamnar nämligen Rasmus Dahlin, samtidigt som Elias Pettersson hamnar på en andraplats. Trea blir New York Rangers-supertalangen Alexis Lafrenière, som valdes som draftetta i höstas och som anses vara den största talangen som kommer till NHL sedan Connor McDavid.

Vancouver Canucks’ Elias Pettersson (40), of Sweden, celebrates after scoring the winning goal against Carolina Hurricanes goalie Petr Mrazek (34), of the Czech Republic, during overtime in an NHL hockey game in Vancouver, British Columbia, on Thursday, Dec. 12, 2019. (Darryl Dyck/The Canadian Press via AP)

Utnämningen tyder mycket på det faktum att Rasmus Dahlin är back, då ju Pettersson och Lafrenière spelar högre upp i banan.

”Här är två spelare som gått som etta i draften, samt Elias Pettersson som skulle ha gått etta 2017 om draften hade gått om nu. Jag förstår att jag sticker ut hakan lite med Dahlin som etta, med tanke på att han inte varit på elitnivå kanske under de två säsongerna som varit. Men jag tycker att en back med hans storlek, skicklighet och kreativitet – och hur han såg ut som tonåring i ligan – kommer att bli otrolig. Lafrenière har inte spelat en match i NHL än men han har allt som man söker hos en NHL-spelare. Vi får se hur det utvecklar sig, speciellt om han har tempot, men han ser ut att bli en nyckelkugge redan nu”‚ skriver sajten.

LÄS MER: Här visar målvakten upp hela NHL:s coolaste mask – med en vacker jättehyllning till Peter Forsberg(!)

Få våra nyhetsbrev!