Hela Finland rasar mot en avgörande detalj efter tuffa förlusten mot Tre Kronor i hockey-VM: ”Det är amatörnivå”

Finland är utslaget efter förlängningsdrama mot Sverige.
Nu rasar hela landet mot en avgörande detalj i VM-drabbningen.
”En fantastisk match förstördes av en amatörgrej”, skriver en finsk borgmästare på X.

Det blev superjämnt i VM-kvartsfinalen mellan Sverige och Finland på torsdagskvällen. Tre Kronor var de stora favoriterna och tryckte på i hela matchen för ett ledningsmål men den finske målvakten Emil Larmi storspelade mellan stolparna.

Jättedrama i VM

Först i slutminuterna av den tredje perioden lyckades Rasmus Dahlin äntligen få hål på det finska försvaret. Men glädjen blev oerhört kortvarig då ett heroiskt kämpande Finland lyckades få in kvitteringen med mindre än en minut kvar av matchen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Finland, hockey-VM
240523 Players of Finland looks dejected after the 2024 IIHF Ice Hockey World Championship quarterfinal game between Sweden and Finland on May 23, 2024 in Ostrava. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0595

I förlängningen kom sedan avgörandet och det blev rejält omdiskuterat. Finske stortalangen Konsta Helenius hakade Adrian Kempe och åkte på en utvisning som blev förödande, för i det efterföljande powerplay:et kunde Joel Eriksson Ek styra in det avgörande målet.

Finlands raseri

Finska laget och framförallt förbundskaptenen Jukka Jalonen var rasande efter avgörande målet och menar att utvisningen är helt felaktig.
– Vi kollade på videon. Klubban slog honom aldrig på handsken, det var felaktigt, säger Jalonen efter matchen och var även på en domarkontrollant.
– Han trodde det var ett misstag från vår spelare men det var det inte. Men han kan inte erkänna att det var ett misstag. Vi frågade om han kunde erkänna att det var ett misstag, det hade räckt för oss för vi kan inte ändra på resultatet.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Finland, hockey-VM
240523 Oliwer Kaski of Finland looks dejected after the 2024 IIHF Ice Hockey World Championship quarterfinal game between Sweden and Finland on May 23, 2024 in Ostrava. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0595

Även förre storspelaren Olli Jokinen, numera MTV-expert i Finland, tycker att utvisningen var alldeles för hård i en förlängning av en VM-kvartsfinal.
– Väldigt tveksam. Jag tycker det är ett bra lyft med klubban. De krokade inte ihop. En mycket tveksam utvisning, sa Jokinen enligt Ilta-Sanomat.

LÄS MER: Erik Karlsson och Victor Hedmans oväntade ord efter att hela Sverige hållit andan under jättedramat: ”Var ingen jättepanik”

Till och med borgmästaren i Tammerfors, Kalervo Kummola, blev rejält irriterad av att domarteamet avgjorde den här jätterysaren.
”Fantastiskt spel av Lejonen. Sverige behövde domarnas hjälp för att besegra de pånyttfödda Lejonen. En bra match som amatördomare från Lettland och USA förstörde”, skriver Kummola, som är tidigare ordförande för Finlands ishockeyförbund, på X.

Vad tycker du om Tre Kronors insats mot Finland? Dela artikeln och säg din åsikt!

Se inlägget:

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev