Här blir Elias Pettersson stor hjälte för Vancouver med årets absolut läckraste straff – som alla svenskar älskar

Vancouver Canucks hade kniven mot strupen.
Då blev Elias Pettersson stor hjälte.
Och det var inte med vilken straff som helst som han avgjorde med.

Elias Pettersson gör en alldeles strålande säsong i NHL. När man kollar på initierade siffror, bortom den vanliga poängstatistiken, så visar det sig att han är en av de absolut mest effektiva och skickliga spelarna i hela ligan. Men det är svårt för honom att få ut allt med tanke på laget han spelar i.

Avgjorde i natt

Vancouver Canucks gick in i den här säsongen med höga förväntningar och förhoppningar på sig. Men det har blivit ett enormt plattfall. Canucks har redan slagit rekord i att vara det lag som tappat flest tvåmålsledningar under en säsong – trots att bara halva är spelad. Man är långt ifrån en slutspelsplats, och tränaren hänger riktigt löst.

En förlust mot Carolina Hurricanes, förvisso ett topplag, i natt, hade not innebär att Bruce Boudreau hade fått tacka för sig. Men nu får tränaren tacka Elias Pettersson för att han har jobbet kvar. Ställningen var 3-3 i matchen efter full tid, efter att Canucks kvitterat med bara 17 sekunder kvar att spela av ordinarie tid. Och sedan var det dags för Pettersson show.

LÄS MER: När spexaren Pekka Lindmark sänkte ribban totalt – och chockade precis alla: ”Jag skulle ju ändå sluta…”

Otroliga straffen

Elias Pettersson har gjort sig känd som lite av en straffspecialist, och det är svårt för målvakten att veta vad som ska komma. I natt tog han fram ett gammalt trolleritrick, som ligger varje svensk nära hjärtat. Pettersson har flera gånger under sin tid i NHL gjort om den klassiska Foppa-straffen från OS-finalen 1994 – och i natt var det dags igen.

Pettersson fintade åt vänster, fick målvakten med sig i sidledsförflyttningen, och i samma rörelse flyttade han pucken till höger, och retsamt petade han den förbi målvakts benskydd. Pettersson sköt den tredje straffen, efter att målvakten Thatcher Demko hade räddat i den omgången, vilket betydde att Canucks vann. Vancouver ligger därmed sexa i sin division, men har fortfarande en bra bit upp till slutspelsplats. Men Pettersson kan i alla fall gett sin tränare lite, lite andrum.

LÄS MER: Helt avgörande draget – som höll på att stoppa Börje Salmings mäktiga hyllning: ”Jag hade mina aningar”