Här är Mikael Renbergs nya och oväntade karriärval.

Mikael Renberg var nära att lägga av med hockeyn under återkomsten till Luleå säsongen 2004/2005. Höftproblemen som den förre NHL-stjärnan och sedermera TV-experten drogs med var för stora. När han senare blev rekommenderad en sjukgymnast visade det sig att problemen gick att rätta till, något som nu har fått Mikael Renberg att själv sadla om – till just fysioterapeut.
– Det känns så rätt att få syssla med idrottsmedicin. Det är fantastiskt roligt, säger han till kuriren.
– Jag blev less på att inte ha något att göra och har alltid varit intresserad av idrottsmedicin.

I dagarna samlas några av Nordens bästa målvakter för att drillas tillsammans med landets mest meriterande målvaktstränare i den så kallade ”Målvaktsverkstan”. Renbergs roll under lägret blir att hjälpa till med förebyggandet av de ökande höftskadorna hos målvakterna i dag.

renbergFoto: Bildbyrån.

Renberg, som studerar höftskador som en del i den masteruppsats som krävs för utbildningen till fysioterapeut, kommer under veckan att hjälpa till med att mäta både rörlighet och styrkan på alla målvakter under lägret. Han kommer även att själv hålla i ett pass med inriktning att förebygga snedbelastningsskador.
– Man måste ändra på målvaktsträningen, helt klart. Jag tror att man i framtiden måste köra sin fysträning på egen hand som målvakt och inte tillsammans med utespelarna, säger Renberg.

Målvakter av idag har en helt annan spelstil än tidigare, något som medfört att de tekniker som används är väldigt påfrestande för just höfterna menar Renberg. Trots detta är han medveten om att det behövs göras fler och ännu bredare studier kring ämnet, men utesluter inte att förändringar kan komma att ske i framtiden.
– Det är problematiskt att målvakterna hamnar i de här påfrestande situationerna om och om igen. Det krävs såklart mycket större studier för att säkerställa, men det gäller helt enkelt att försöka undvika vissa positioner och rörelser på träningarna för att inte slita ut målvakterna, säger Mikael Renberg.

Älskar du hockey? Gilla Sportbibeln.