Håkan Loob utser de fem bästa spelarna i SHL genom tiderna – ikonen nobbar både "Foppa" och sig själv

Håkan Loob utser de fem bästa spelarna i SHL genom tiderna – ikonen nobbar både ”Foppa” och sig själv

Håkan Loob är en av svensk hockeys största ikoner någonsin.
Men när han själv får chansen att utse de allra bästa i SHL så nobbar han sig själv.
– Jättesvårt att bedöma, för det finns så många äldre spelare, säger han till SVT innan topplistan avslöjas.

Det finns få svenska hockeyspelare som kan mäta sig med Håkan Loobs meriter från karriären. Med otroliga 566 poäng på 461 matcher i Elitserien, dåvarande SHL, är han en av de allra bästa poänggörarna i historien.

Loobs karriär

Loob är än i dag den spelare som gjort flest mål och poäng under en säsong i Elitserien. Säsongen 1982-83 kommer för alltid vara ikonisk när gotlänningen gjorde otroliga 76 poäng på 36 matcher i grundserien.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Håkan Loob, SHL
950927 Ishockey, Elitserien, Västra Frölunda – Färjestad, 2-2: Håkan Loob, Färjestad. Foto: BILDBYRÅN / 19083

Det blev också ett SM-guld med Färjestad innan karriären fortsatte vidare till NHL och nya svenskrekord där. Men när ikonen nu får chansen att själv utse de allra bästa spelarna i SHL:s historia så väljer han faktiskt att nobba sig själv.

LÄS MER: Roger Rönnberg överraskar alla med fräcka ordvitsen – som visar att han bott i Göteborg alldeles för länge nu

5 bästa i SHL

Inte heller giganter som Peter Forsberg, Mats Sundin eller Börje Salming får plats när Loob väljer ut de fem bästa SHL-spelarna någonsin. Istället väljer han trotjänare som valt att stanna kvar i ligan och producerat över decennier.
– Jättesvårt att bedöma, för det finns så många äldre spelare. Gamla Brynäs och gamla Leksand, vi har även Timrå också men de spelarna kanske inte har hunnit spela mer än 8-13 år. Här har vi killar som spelat 17-18 eller 20 år på min lista, säger han till SVT Sport innan han börjar sin nedräkning.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Håkan Loob, SHL
211123 Håkan Loob poserar för ett porträtt under en fotografering i SVT:s Hockeystudion den 23 november 2021 i Stockholm. Foto: Erik Simander / BILDBYRÅN / COP 201 / ES0053

På femteplats kommer Brynäs Ove Molin, fjärdeplatsen tar Djurgårdens Fredrik Bremberg hand om och sedan kommer tungviktarna på pallen. Loob väljer Frölundas långvarige kapten Joel Lundqvist som nummer tre.
– Evighetsmaskinen. 20 år. Joel Lundqvist. Vi kan inte hylla honom nog, han har gjort så oerhört mycket för Frölunda och svensk hockey, säger SVT-experten som motivering.

LÄS MER: Henrik Zetterberg i kontakt med SHL-klubben – uppriktiga orden om återkomst till svensk hockey

Tvåa blir HV71:s klubbikon Johan Davidsson och förstaplatsen tar Färjestads Jörgen Jönsson hand om.
– Johan är också signifkativ med Jönköping och HV71. Vunnit SM-guld ett antal gånger och en jätte-jättebra spelare, säger Loob och utvecklar om vinnaren Jönsson.
– Så mycket som han har betytt för Färjestad, 13 år i i klubben och alla dessa framgångar. Det är få som kan mäta sig med honom.

Håller du med den gode Håkan Loob här? Dela artikeln och säg din åsikt!