Gripande orden till Börje Salming – från ALS-drabbade lagkamraten i Toronto: ”Nu handlar allt om överlevnad”

Börje Salming har drabbats av sjukdomen ALS.
Nu berättar den tidigare lagkamraten i Toronto, som också har sjukdomen, om samtalet med den svenske ikonen.
– Nu handlar allt om överlevnad, säger Mark Kirton.

Börje Salming är en av Torontos största någonsin. Svensken spelade över 1000 matcher i den kanadensiska klubben – där han också var en av de absoluta bästa spelarna varenda säsong.

Gripande orden till Börje

Tidigare i veckan meddelade Börje Salming att han drabbats av den obotliga sjukdomen ALS. 71-åringen hade tidigare berättat, innan sommaren, att han den senaste tiden inte mått särskilt bra men att läkarna då inte hade kunnat hitta något fel.

190218 Börje Salming poserar för ett porträtt den 18 februari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

”Jag vet inte hur dagarna framöver kommer bli, men jag förstår att det blir prövningar större än vad jag någonsin stått inför. Det är en sjukdom som i dag saknar botemedel. Men jag vet att det pågår forskning över hela världen, och en dag kommer vetenskapen att finna en lösning. Just nu får jag förlita mig på mediciner som bromsar förloppet”, sa Börje Salming till TT i ett uttalande i onsdags.

Börje Salming tidigare lagkamrat, Mark Kirton, har också ALS. Nu berättar centern om gripande samtalet med den svenske ikonen efter beskedet.

”Nu handlar allt om att överleva”

– Jag sa till honom (Salming): ”Kungen, nu handlar allt om att överleva tills läkarna hittar ett botemedel”, säger Kirton till Toronto Sun enligt msn.com.

Mark Kirton fick beskedet om att han led av ALS år 2018. Tidigare Toronto-centern har sedan dess föreläst om sjukdomen, och arbetat med att pressa forskare och läkare att framställa ett botemedel.

ARKIV 1975 Tre Kronors Bˆrje Salming sitter i avbytarbÂset under en ishockeymatch med svenska ishockeylandslaget 1975. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX / Kod: 50020

Den före detta Maple Leafs-lagkamraten Darryl Sittler har också pratat med Toronto Sun för att uttrycka sitt stöd till Börje Samling.

– Börje var en fantastisk lagkamrat och vän, och jag önskar att vi hade kunnat prata om någonting annat i dag. Vi har varit i kontakt i dag (läs i går) och det här är tufft och förkrossande, säger Darryl Sittler.

LÄS MER: Juniorkronornas fina hyllning till Börje Salming under JVM-premiären: ”Denna seger var för dig”