Gabriel Landeskog tokhyllas efter uppvisningen i första SC-finalen – gjorde exakt som legendaren Joe Sakic

Colorados första Stanley Cup-final på 21(!) år.
Då gjorde Gabriel Landeskog precis som ikonen Joe Sakic.
Lagkaptenen klev fram när det behövdes som mest.

Gabriel Landeskog har haft ett alldeles fantastiskt slutspel, och har varit kuggen som burit Colorado hela vägen fram till Stanley Cup-final. Landeskog är lagkapten, och en given ledare både på isen och i omklädningsrummet, och inför finalen hyllades han till skyarna.

Klev fram i natt

Hans lagkamrater menade att Avalanche absolut inte hade gått till final om det inte vore för Landeskog, och ikonen Joe Sakic, numera GM i Colorado, har lyft svensken som den absolut viktigaste spelaren i laget. Och på tal om Joe Sakic…

Colorado Avalanche left wing Gabriel Landeskog (92) is congratulated for his goal against the Tampa Bay Lightning during the first period of Game 1 of the NHL hockey Stanley Cup Final on Wednesday, June 15, 2022, in Denver. (AP Photo/John Locher)

Han var den senaste spelaren som gjort mål för Colorado i en Stanley Cup-final. Det var 2001, Colorados senaste final och Stanley Cup-vinst, som Sakic gjorde det avgörande målet för Colorado. Men Sakic gjorde även det första målet i den finalserien, och det var därför rejält med liknelser som slängdes ut när Gabriel Landeskog klev fram i den första SC-finalen mot Tampa Bay Lightning i natt.

Exakt som Sakic

Landeskog – som inte bara hjälpt till med sitt hårda jobb och fysiska spel, utan även med massor av poäng under slutspelet – öppnade målskyttet i match ett. NHL:s officiella statistikkonto var inte sena att påpeka att Landeskog går i just Joe Sakics fotspår, då Sakic också som kapten inledde målskyttet i serien för 21 år sedan. Sakic gjorde, som sagt, även det sista målet i den serien, och nu hoppas många att Gabbe ska upprepa bedriften.

Colorado Avalanche left wing Gabriel Landeskog celebrates after defenseman Cale Makar scored the winning goal in overtime of an NHL hockey game against the Boston Bruins Wednesday, Jan. 26, 2022, in Denver. The Avalanche won 4-3. (AP Photo/David Zalubowski)

Landeskog hade även en assist i matchen som slutade 3-3 efter tre spelade perioder. I förlängning avgjorde André Burakovsky matchen med ett rappt skott, men det är Landeskog som hyllas allra mest efter den första vinsten. Experter och supportrar är lyriska över hur Landeskog klev fram – på nytt – när det behövdes som mest. Och man är övertygade om att det inte finns någon bättre ledare i hela NHL.

LÄS MER: André Burakovsky avgjorde första Stanley Cup-finalen i natt – blev stor övertidshjälte: ”Jag har drömt om det”