André Burakovsky avgjorde första Stanley Cup-finalen i natt – blev stor övertidshjälte: ”Jag har drömt om det”

Övertid i första Stanley Cup-finalen.
Då klev André Burakovsky fram och frälste Colorado Avalanche.
– Jag har drömt om det här, säger svenskstjärnan.

Colorado Avalanche har gjort ett alldeles sagolikt slutspel och verkligen ångat fram, runda efter runda. Lagkapten Gabriel Landeskog har varit den stora ledaren, men samtliga av lagets stjärnor har levererat. Men för André Burakovsky har det gått tyngre.

Blev stor hjälte

Forwardsstjärnan har haft problem med skador, men hade när han spelat – under tio matcher – bara lyckats göra ett enda mål. Det var därför – minst sagt – lägligt att han klev fram i natt med sitt andra mål i det prestigefulla slutspelet.

Foto: Youtube

Ställningen var 3-3 i matchen när 60 minuter var spelat, men förlängningen hann bara bli dryga 73 sekunder gammal. Valerij Nitjusjkin spelade fram pucken, och André Burakovsky stod på precis rätt plats, och dunkade in pucken i ett snudd på öppet mål – och taket på Colorados hemmaarena höll på att lyfta. Det var lagets första Stanley Cup-final på 22 år, och det blev alltså en svensk som gav laget seger direkt.

”Har drömt om det här”

Efteråt var Burakovsky lyrisk, och han var inte sen att hylla supportrarna, som väntat på den här dagen ända sedan Peter Forsberg fick lyfta bucklan 2001.

– Det är otroligt att spela här, och framför de här supportrarna. Det är något jag drömt om sedan jag var ett barn, säger han efteråt.

Foto: Twitter

Burakovsky var inte den enda svensken som klev fram i natt. Gabriel Landeskog öppnade målskyttet och hade dessutom en assist i matchen. Dessutom hade Victor Hedman en första-assist till Tampas första mål i matchen. 

LÄS MER: Håkan Loob avslöjar detaljen på kultlirarens klubba – som kostade Färjestad en förmögenhet: ”Så dyrt att…”