Frölundatränaren Roger Rönnbergs oväntade utspel: ”Då måste de kräva min avgång”

I höst gör Roger Rönnberg sin åttonde raka säsong i Frölunda.
Nu berättar han om den stora pressen och hårda kraven.
– Fansen måste få vara rasande, de måste få kräva min avgång, säger han i podcasten ”Coach meet coach”.

Under Roger Rönnbergs ledning har Frölunda blivit en stormakt inom svensk hockey. Två SM-guld och 3 CHL-titlar har det blivit senaste fyra åren.

Rönnberg i Frölunda

I höst kliver Rönnberg in på sin åttonde raka säsong som huvudtränare i Frölunda. Nu berättar 48-åringen hur han lyckas hantera den enorma pressen och de högt ställda kraven i ett Frölunda som ska gå för guld varje år.

Roger Rönnberg, Frölunda
200305 Frölundas tränare Roger Rönnberg under ishockeymatchen i SHL mellan Växjö och Frölunda den 5 februari 2020 i Växjö. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN / Kod JO / Cop 144

Rönnberg gästar den allsvenske tränarprofilen Jörgen Lennartssons nya podcast ”Coach meet coach” för att dela med sig av sina tankar.
– Nummer ett är att jag och hela Frölunda – ledare, spelare, management, kontoret, alla som jobbar i klubben – har samma förväntningar som våra fans i den här stan. Vi tycker att vi ska vinna varje år. Alla de här sju säsongerna som jag har startat med Frölunda har jag tyckt att vi har ett lag som är bra nog för att vinna. Vi har de kraven och förväntningarna på oss själva varje år. Men med det sagt så innebär det inte att vi inte förstår hur svårt det är att vinna. Vi är väldigt, väldigt ödmjuka över att vi har lyckats vinna för vi vet hur svårt det är. Den processen, hur svårt det än är, begär inte jag att våra fans ska förstå, säger Rönnberg i podden.

”Jag blir rasande”

Sedan kommer Rönnberg med ett hårt och ganska oväntat utspel om när fansen faktiskt kan krävas hans avgång.
– När vi åker ur mot Malmö i en kvartsfinal så måste de få vara rasande, de måste få kräva min avgång och leta efter syndabockar. De har inte full insyn, de ser inte att jag är den mest besvikna människan i hela Göteborg, att jag är självkritisk. Det där är jag väldigt noga med. När jag själv är på fanssidan och håller på svenska landslaget och de åker ur i en match som jag tycker att de borde vinna… Kommer det då en förbundskapten och börjar skylla på yttre omständigheter, att det var någon skada, att de hade otur eller att domaren var dålig – då blir jag ju rasande, säger han i intervjun.

Roger Rönnberg, Frölunda
200229 Frölundas tränare Roger Rönnberg under ishockeymatchen i SHL mellan Luleå och Frölunda den 29 februari 2020 i Luleå. 
Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN / Cop 159

Rönnberg får även frågan hur han hanterar motgångar som tränare. Och där vill Frölundatränaren vara tydlig med att lyfta fram tränarstaben han har runt om sig.
– Vi är 15 människor som jobbar närmast Frölunda och jag känner mig aldrig ensam. Jag känner aldrig att det bara är mitt ansvar. Däremot tycker jag i slutändan att det är mitt ansvar utåt, mot fans, sponsorer och klubben. Laget är mitt. Men internt delar vi på allt, vi hjälper och stöttar varandra och hittar alltid vägar framåt. Vi är självkritiska och skyller aldrig ifrån oss, säger 48-åringen till Lennartsson.

LÄS MER: Klart: Skyttekungen nobbar SHL-klubben – här är nya laget till nästa säsong