Frölundas stora mardrömsbesked – viktiga stjärnan bryter kontraktet och lämnar Sverige: ”Inget enkelt val”

Han är en av SHL:s bästa backar.
Men Andreas Borgman är förlorad för Frölunda.
Backstjärnan köper ut sig själv(!) från sitt kontrakt. 

Säsongen inledde skakigt för Frölunda, men under de senaste par månaderna har segrarna radats upp, och med 38 spelade matcher ligger Göteborgs-klubben på en fjärdeplats i SHL-tabellen, med 13 poäng upp till serieledande Växjö.

Nyckelkugge

En anledning till lagets stora förvandling stavas Andreas Borgman. Han skadade axeln under förra årets slutspel, och det var ett tungt slag för Frölunda. Sedan han anslöt till Frölunda mitt under förra säsongen har han genomgående varit en av SHL:s absolut bästa backar, och det talar inte minst hans istid om.

230126 Frölundas Andreas Borgman under ishockeymatchen i SHL mellan Skellefteå och Frölunda den 26 januari 2023 i Skellefteå. Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN

Ingen Frölunda-spelare har en högre genomsnittlig istid än Andreas Borgman med sina 23:02, och det gör honom till den sjunde mest spelade spelaren i hela SHL. Och resultaten med, och utan Borgman, talar sitt tydliga språk för Frölunda. Sedan hans återkomst har laget spelat som ett topplag igen, och det finns få spelare som är så viktiga för sitt lag som Borgman är för sitt Frölunda.

LÄS MER: Robert Gustafsson får tidernas tuppjuck i tv och blir alldeles röd av uppgivenhet: ”Ja, nej, ja – NEJ!”

Köper ut sig från kontrakt

Och därför är det ett närmast mardrömslikt besked som kommer ut under fredagen. Borgman har kontrakt med Frölunda i ytterligare tre säsonger, men han lämnar redan till sommaren. Det var Aftonbladet som skrev att Borgman var högaktuell för spel i Schweiz, och Fribourg och Bern nämns som potentiella klubbadresser för den viktiga backen.

220319 Frölundas Andreas Borgman jublar ihop med Patrik Carlsson efter 4-4 under ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och Djurgården den 19 mars 2022 i Göteborg . Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Borgman sägs ha en månadslön på närmare 300 000 kronor, och för att få till en flytt ska backen köpa sig ut från sitt kontrakt, enligt Aftonbladet. Det gör att han då blir fri att förhandla och skriva på för vilken klubb han vill.

Frölunda har senare bekräftat att Borgman lämnar.

– Uppgifterna i media stämmer. Andreas har en option i sitt kontrakt som han utnyttjar för spel i utlandet nästa säsong, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till klubbens hemsida, och fortsätter:

– Det här har skötts på ett proffsigt och snyggt sätt från Andreas. Vi hade gärna haft honom kvar, men nu när det här är ute kände vi att det var lika bra att få det ur världen så att vi kan fokusera på resten av säsongen.

Frölunda har redan gjort klart med stjärnbacken Henrik Tömmernes över kommande säsonger, då han ansluter från Schweiz – men Borgman är ett tungt tapp för klubben i jakten på fortsatta framgångar.

– Det här var inget enkelt val, jag trivs jättebra i Frölunda. Samtidigt har jag inte gjort någon hemlighet av att jag gärna spelar utomlands igen sedan jag kom hem från USA och när jag fick möjligheten tog jag den. Men, för mig är det fokus här och nu och på resten av säsongen med Frölunda, säger han.

LÄS MER: Rasmus Dahlins nya monstersuccé i NHL – slog rekordet med hela 33(!) matcher kvar att spela