Förslaget: Norge och Sverige – i samma hockeylandslag

I OS kommer Nordkorea och Sydkorea ställa upp med ett gemensamt hockeylag.
Nu drömmer Norge om att göra något liknande – tillsammans med Sverige.

OS i Peyongchang ser ut att bli ett tillfälle för Sydkorea och Nordkorea att närma sig varandra. Efter att det länge verkade som om Nordkorea helt skulle bojkotta spelen, är planen nu att de båda nationerna ska marschera tillsammans under OS-invigningen.

Dessutom kommer nationerna slå ihop sina damhockeylag under turneringen och spela under ett gemensamt flagg. Något som det norska hockeyförbundet hyllar.
– Jag tror att samarbetet är 100 procent politiskt, men att idrotten används som ingång visar dess karaktär. Att de spelar i samma lag under OS tycker jag bara är roligt, säger norska hockeyförbundets president Nils Gerhard Nilsen till Eurosport.

Nilsen gillar initiativet så mycket att han nu drömmer om att Norge och Sverige kan göra samma sak. Alltså tävla i samma landslag.
– Frågan om ett samarbete mellan Norge och Sverige i damhockey ligger kanske lite längre fram i tiden, men samtidigt tänker jag att det kunde varit något om de två gick ihop, säger han.

Om svenska hockeyförbundet är lika heta på idén? Nej, inte direkt.
– Ett lagarbete utöver spelarutveckling och liknande områden är inte aktuellt. Vi samarbetar med det norska förbundet på många sätt – vi är goda kamrater – men när det kommer till OS och andra arrangemang representerar man sitt eget land, säger förbundets ordförande Anders Larsson till Eurosport.

Det norska damlandslaget finns inte med i OS-hockeyn. Herrlandslaget finns dock på plats och möter Sverige i första gruppspelsmatchen.

OS 2018 i Pyeongchang, Sydkorea: Tv tider, schema, datum och sporter