Förre SHL- och NHL-stjärnan lämnade allt och flydde ut i skogen – nu talar han ut om hjärnskadan

Förre SHL- och NHL-stjärnan lämnade allt och flydde ut i skogen – nu talar han ut om hjärnskadan

Han lämnade NHL med hjärnskador och flyttade ut i skogen.
Nu talar förre SHL- och NHL-stjärnan Tim Thomas ut om hjärnskadan.
– Jag har lärt mig att värdesätta livet, säger han till nyhetsbyrån AP.

Målvaktsstjärnan och Stanley Cup-vinnaren Tim Thomas lämnade hockeyn för fem år sedan. Och försvann helt från offentligheten.

Thomas försvann helt

Efter en säsong i SHL med AIK och hela 10 säsonger i NHL med Boston Bruins, Florida Panthers och Dallas Stars flydde amerikanen ut till skogen. Nu återvänder Thomas till strålkastarljuset igen.

Tim Thomas, NHL
110615 Ishockey, Stanley Cup, final, Vancouver – Boston: Tim Thomas, målvakt, Boston, pokal, glädje, jubel. © Bilbyrån – Cop 35 SWEDEN ONLY

45-åringen väljs in i Hockey Hall of Fame och öppnar nu upp om de svåra hjärnskador som gjorde att han inte ens kunde titta på hockey efter karriären. Thomas berättar att en undersökning visat att två tredjedelar av hans hjärna fick mindre än fem procent blod.

Flydde ut till skogen

Förre målvaktsstjärnan förklarar att han fick svårt att kommunicera med människor och därför valde att bosätta sig i skogen några år för att undvika folk. Han har fortfarande inte återhämtat sig helt.
– Jag vaknar varje dag, ordnar upp allt i mitt huvud och gör sedan en lista för att få saker gjorda, säger Thomas till nyhetsbyrån AP.
– Jag har lärt mig att värdesätta livet och min hjärna på ett sätt jag aldrig har gjort innan. Jag uppskattar allt på ett annat sätt än innan. Och jag ångrar ingenting.

Tim Thomas, NHL
001215 Innebandy, Elitserien, AIK – Dalen: Tim Thomas, målvakt AIK. (Ishockey) © Bildbyrån – 40444

Tim Thomas vann Stanley Cup med Boston Bruins 2011 och utsågs även till den mest värdefulle spelaren. Amerikanen gjorde även 43 matcher för AIK säsongen 2000/01.

LÄS MER: Efter enorma kritiken – nu är William Nylander faktiskt bättre än legendaren Eric Lindros i nummer 88!