Förre lagkamratens stenhårda krav på Rangers: ”Henrik Lundqvist förtjänar att…”

Martin Biron var Henrik Lundqvists lagkamrat och nära vän i New York Rangers i över tre säsonger.
Nu kommer den förre NHL-målvakten med en tydlig uppmaning till klubben.
– Vad dom än gör, så var ärliga och behandla Henrik med den respekt som han förtjänar, säger Biron till Sportbibeln.

Henrik Lundqvist är inte längre New York Rangers förstaval i kassen. Det meddelade klubbens tränare David Quinn tidigare i veckan.

Henrik Lundqvist, New York Rangers
180720 New York Rangers målvakt Henrik Lundqvist under Lundqvist Goalie Camp den 20 juli 2018 i Öckerö. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN / Cop 200

37-åringen har bara startat fyra matcher sedan årsskiftet och har från båset fått se ryssen Igor Shestyorkin storspela i match efter match.

Ryktats om en trejd

Nu är spekulationerna kring svenskens framtid i full gång. Det har ryktats om en trejd till Colorado, även om mycket talar för att intresset för ”King Henrik” inte är på topp.

NY Posts initierade expert Larry Brooks twittrade tidigare i veckan om att ingen klubb hade kontaktat Rangers angående Lundqvist.

Och Colorados general manager Joe Sakic sa häromdagen att klubben letar efter en målvakt som kan vara backup till Philipp Grubauer. Den tyske målvakten är just nu skadad, men väntas vara tillbaka inom kort.

Henrik Lundqvist, New York Rangers
Henrik Lundqvist, New York Rangers. FOTO: Viaplay

Det som också talar emot ett klubbyte för Lundqvist är att han har en lönetaksträff på hela 8,5 miljoner dollar. Hur många klubbar är villiga att ta den ekonomiska risken?

Och dessutom är det så att Lundqvist själv kan bestämma om han blir trejdad eller inte. Han har en ”no-move”-klausul i kontraktet och kan alltså stoppa en övergång om han vill.

”Jag hade gjort som Henrik”

Martin Biron, Lundqvists radarpartner i över tre säsonger, tycker att svensken gör rätt i att stanna i Rangers.
– Ju äldre du blir, desto större blir din familj. Ju längre tid du har varit i bara en klubb, desto svårare blir det att flytta. Jag hade agerat på samma sätt som Henrik gör nu. Att vara i en enda organisation under en hel NHL-karriär är något alldeles extra och något som jag hade varit otroligt stolt över, säger Biron till Sportbibeln.

Martin Biron och Henrik Lundqvist

Det finns en möjlighet för Rangers att ”bli av med” Lundqvists kontrakt till nästa säsong. Det är att köpa ut svenskens sista år av kontraktet.
– Jag vet vad Henrik har betytt för Rangers och vad Rangers har betytt för honom, säger Biron.
– Rangers kanske måste köpa ut honom. Men oavsett vad Rangers gör, så måste de vara ärliga mot Henrik och visa honom den respekt han förtjänar. Sedan spelar det ingen roll vad klubbens beslut blir.

Vad tror du kommer att hända i sommar?
– Svårt att säga. Det jag vet är att klubben inte kommer ha tre målvakter (Lundqvist, Shestyorkin och Georgiev) i truppen när träningslägret drar igång nästa säsong.
– Rangers skulle kunna lösa det med att köpa ut Lundqvist. Men jag tror att många klubbar kommer visa intresse för Georgiev i sommar. Så då skulle Henrik kunna stanna i NYC under sista året av sitt kontrakt. Han skulle vara en perfekt mentor till Shestyorkin. Jag vet att Lundqvists statistik inte är den bästa, men i sommar borde Rangers förstärka sitt lag med spelare som kan hjälpa sina målvakter på ett bättre sätt, säger Biron till Sportbibeln.