Förre lagkamratens starka ord om Börje Salming – som träffar rakt i hjärtat: ”Det är så förbannat sorgligt”

Börje Salming stöttas av en hel hockeyvärld.
Nu skickar förre lagkamraten Ian Turnbull en stark hälsning.
– Jag vill bara att den här mardrömmen försvinner, säger han.

Börje Salming har förlorat talförmågan och har svårt att äta, vilket leder till att han sondmatas. Det berättade Börje och frun Pia i en intervju med Expressen, som fått en hel värld att reagera. Det var under sommaren som Börje Salming fick diagnosen ALS, men sedan dess har det varit tyst.

Lagkamratens fina ord

Men i veckan berättade Börje och Pia om kampen mot sjukdomen, och berörde många. Salming har sedan videon offentliggjordes stöttats av en hel hockeyvärld, och ikoner från hela världen har hört av sig. Särskilt berörda har ikonerna från Toronto Maple Leafs, där Börje tillbringade den större delen av sin karriär, varit. Alla har uttryckt sitt stöd och sina böner, och nu uttalar sig även Ian Turnbull, en av Börjes närmaste lagkamrater, om kampen.

Börje Salming, Toronto Maple Leafs
Börje Salming, Toronto Maple Leafs © Bildbyrån – © D

Ian Turnbull och Börje Salming var backpartners under många år, och tillsammans gjorde duon sanslösa 157 poäng under säsongen 1976/1977.

– Vi hade det helt fantasiskt. Och nu, det här… Börje är så sjuk. Det är en sådan hjälplös känsla. Om jag bara hade en trollstav, hade jag åkt till Sverige och viftat bort det. Fått hela den här mardrömmen att försvinna, säger Turnbull till Betweentheposts.

LÄS MER: Chocken i Nordamerika efter nya bilderna på Börje Salming – så vill NHL-ikonerna hjälpa svensken

”Så förbannat sorgligt”

Turnbull menar att det alltid varit svårt att föreställa sig Börje Salming sjuk, och han fick en chock när nyheten kom.

– Jag kunde inte tro att det var sant. Av alla människor, så Börje… Den bäst tränade idrottaren jag någonsin träffat. Det är sorgligt och overkligt, säger han.

Han fortsätter:

– Jag trodde alltid att vi skulle sitta tillsammans på en veranda en dag, röka en cigarr, och skratta åt allt jävelskap vi gjorde i Toronto. Nu vet jag att det aldrig kommer hända.

Börje Salming, hockey
190218 Börje Salming poserar för ett porträtt den 18 februari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 135950

Ian Turnbull berättar att han inte träffat Börje sedan en All Star-träff i början av 2000-talet.

– Jag minns att jag skojade med Börje om att han fortfarande skulle kunna spela i NHL. Jag hade lagt på mig några kilo, men Börje… Jag tror inte att hans kropp har förändrats, inte ens när han fyllt 70 år. Det är därför det är så upprörande, det här.

Ian Turnbull avslutar:

– Kanske finns det ett mirakel där ute. Någon typ av medicinering eller kur som kan rädda Börje. Annars är allt vi kan göra att be för honom. Det är en hjälplös känsla. Och så förbannat sorgligt.

LÄS MER: Förre lagkamratens ilska efter bilderna på Börje Salming – riktar kritik mot Sverige: ”Borde skämmas!”