Förbundets tydliga svar – efter stora kritiken mot Sverige under JVM-premiären: ”Det är en uppmaning”

Kritiken var stor efter JVM-premiären.
Nu kommer Tre Kronors svar om de omtalade halsskydden.
– Det är för deras egen skull och säkerhet, säger förbundets generalsekreterare Johan Stark enligt Aftonbladet.

Sverige övertygade under JVM-premiären på annandagen, då man vann med hela 7-1 mot Tjeckien, och därmed tog sin 53:e raka gruppselsvinsten i turneringen. Men efterspelet handalde om någonting helt annat, och kritiken mot spelarna har från många håll varit stor.

Stor kritik

Det handlar om de omtalade halsskydden, vilket varit en stor debatt även i SHL i Sverige under hösten och vintern. I SHL säger reglerna att spelarna ska bära halsskydd, vilket skyddar spelarna vid eventuella fall då skenor kan vara i halshöjd, men under JVM finns inget regelverk kring det vilket gjorde att de allra flesta spelarna i Sveriges premiär struntade i det.

201226 Elmer Söderblom celebrates the 5-1 goal with teammates during the 2021 IIHF World Junior Championship game between Sweden and Czech Republic on December 26, 2020 in Edmonton. Photo: Andy Devlin / BILDBYRÅN

Det ledde till kritik från klubbdirektörer i SHL, som såklart värnar om sina spelares säkerhet. Efter den stora kritiken så meddelar Svenska ishockeyförbundet att man agerat, och gett tydliga direktiv till Juniorkronorna om att halsskydden ska vara på framöver.

– Internationella ishockeyförbundet har ju inte de här reglerna, men eftersom vi lånar spelarna från olika föreningar så vi har ett ansvar att skapa så säkra situationer som möjligt. Det var en icke-fråga för oss. Vi har varit i kontakt med ledarstaben som kommer att informera spelarna, säger generalsekreteraren Johan Stark till Aftonbladet.

Tydliga uppmaningen

Stark poängterar dock att förbundet inte kan tvinga någon spelare, då det helt enkelt inte finns några regler för det i turneringen, men att det är en stark uppmaning.

– Vi har uppmanat ledarstaben och det är för deras egen skull och säkerhet. Sen skulle jag bli överraskad om någon spelare skulle vägra, säger Stark.

201226 Albin Sundsvik celebrates with teammates after his 2-1 goal during the 2021 IIHF World Junior Championship game between Sweden and Czech Republic on December 26, 2020 in Edmonton. Photo: Andy Devlin / BILDBYRÅN

Och under natten så slog Alexander Holtz, som själv bötfällts för att inte ha haft halsskydd i SHL under hösten, fast att hans kommer vara på när Sverige möter Österrike i natt, klockan 00.00.

– Jag kommer att ha det, säger Holtz.

LÄS MER: Skrällen: Svenske VM-guldhjälten trejdad till mästarna i natt – men kommer inte spela en enda(!) match

Få våra nyhetsbrev!