Folkkära domarlegendaren ”Daggen” Olsson kämpar mot tuffa sjukdomen: ”Det snurrar i huvudet”

Han är en av Sveriges mest kända och folkkära domare.
Men nu går Dag ”Daggen” Olsson sin tuffaste kamp i livet – mot Parkinson.
– Gå i trappor är en jäkla utmaning och det snurrar bara i huvudet, säger legendaren till Sportbladet.

Det finns få andra domare som legendaren Dag ”Daggen” Olsson. Han är Sveriges mest kända och folkkära domare och faktiskt helt unik bland hockeydomare.

Legendaren ”Daggen”

För när en tuff knäskada förstörde den spelande hockeykarriären så sadlade ”Daggen” om och blev hockeydomare istället. Och än i dag är han fortfarande den enda domaren som dömt Canada Cup-final, VM-final och och OS-final.

Dag Olsson, domare
070915 Ishockey, Vänskapsmatch, 80-tal, Team Sverige – Team Ryssland: Dag Daggen Ohlsson, domare, domarbas © Bildbyrån – Cop 55

1991 avslutade han den långa och framgångsrika karriären som hockeydomare och återigen var det den där skadan som satte stopp.
– Knäskadan gjorde att jag inte kunde fortsätta. Jag hade gärna dömt några år till, men det gick inte, säger domarlegendaren till Sportbladet.

Synts i Gladiatorerna

Sedan dess gick han vidare som domarchef på Ishockeyförbundet och vi har även sett ”Daggen” Olsson som tv-kändis när han var domare under många år i ”Gladiatorerna”. Den absolut sista hockeymatchen dömde han ändå så sent som 2016.

Då Tre Kronor Legends gjorde upp med finska motsvarigheten i en veteranmatch. Men efter det har Olsson tvingats gå sin tuffaste match i livet.

Kämpar mot Parkinson

I flera år 74-årige domarlegendaren kämpat mot sjukdomen Parkinson. Och senaste tiden har han blivit väldigt drabbad av den plågsamma sjukdomen.
– Jag har haft Parkinson i några år nu. Det värsta är att jag glömmer grejer och att jag har dålig balans. Sedan får jag inte längre köra bil och det är tufft. Gå i trappor är en jäkla utmaning och det snurrar bara i huvudet. Tyvärr mäktar jag heller inte med att cykla längre, säger han till kvällstidningen.

Dag Olsson, domare
070915 Ishockey, Vänskapsmatch, 80-tal, Team Sverige – Team Ryssland: Dag Daggen Ohlsson, domare, domarbas © Bildbyrån – Cop 55

Tack vare vänner, anhöriga och framförallt frun Agneta Wiklander Peterzon får ”Daggen” den värdefulla hjälp han behöver i vardagen. Och så försöker han själv hålla sin kropp i trim så mycket som möjligt.
– Det är jättetråkigt. Jag kämpar på och tränar varje dag. Jag har börjat med boxning och tränar på Narva boxningsklubb flera gånger i veckan, blandat med att träna på gym. Att träna dämpar sjukdomen och just boxning är bra för koordination och balansen, säger 74-åringen i intervjun.

LÄS MER: Sportens allra största har gått bort – legendaren blev 65 år gammal