Finska tokilskan i hockey-VM efter uppmärksammade situationen: ”Det är skrattretande!”

.

USA:s Clayton Keller sänkte Finlands Juhani Tyrväinen bakifrån – utan att straffas för det.
Det får Finlands förbundskapten Jukka Jalonen att fullständigt rasa.
– En av de fulaste sakerna man kan göra, säger han till Hufvudstadsbladet.

Det var i matchen mellan USA och Finland i måndags när förlängningen tog över och känslorna svällande över. USA:s Clayton Keller körde rakt in i Juhani Tyrväinen bakifrån och sänkte finländaren helt.

Finska ilskan i hockey-VM

Men domarna lät ändå spelet fortsätta och därefter kunde Dylan Larkin bli stor matchhjälte med sitt avgörande mål i förlängningen. Men finländarna var riktigt sura efter det bittra avgörandet och framförallt på hur domarna missade ”en solklar matchstraff”, enligt Finlands förbundskapten Jukka Jalonen.

Ännu argare blev finske förbundskaptenen efter att förbundet, IIHF, endast nöjde sig med en muntlig varning till Keller och inget hårdare straff. Det får Jalonen att koka.

Finland, hockey-VM
190426 Head Coach Jukka Jalonen, FIN during the EHC: Nordic Cup Finland – Sweden at the Hartwall Arena 26. April 2019 in Helsinki, Finland. (Tomi Hänninen/Bildbyrån)

I en intervju med Hufvudstadsbladet visar han sitt totala raseri.
– Det skickar en signal att det är okej att sparka en annan spelare med skridskon. Du får inte en avstängning om inte den andra får livshotande skador. När man använder folkvett så är det svårt att förstå hur de tänker. Att sparka någon är en av de fulaste sakerna som man kan göra i rinken. Det här är alldeles skrattretande, säger Jalonen i intervjun.

”De ljuger oss i ansiktet”

Jalonen hänvisar även till den genomgången som IIHF ska ha haft med samtliga lag inför årets hockey-VM. Där förbundet förtydligade att det är dådet och inte följden som avgör ett eventuellt straff.

Finland, hockey-VM
Referees break off a fight during the Ice Hockey World Championships group A match between the United States and Finland at the Steel Arena in Kosice, Slovakia, Monday, May 13, 2019. (AP Photo/Petr David Josek)

Tydliga riktlinjer som förbundet inte alls följer i den här situationen, anser finske förbundskaptenen.
– Nu blev det ju helt bakvänt. Det blev ingen skada men regelbrottet var riktigt fult. De ljög oss rakt upp i ansiktet. De (IIHF) tyckte inte att det var farligt. Jag tycker det är ganska helvetes farligt att sparka en annan med skridskon. Man kan få en artär uppskuren eller falla bakåt och slå sitt huvud. Hur kan människor som fattar sådana här beslut få jobba här?, säger Jalonen.

LÄS MER: Här är ALLT du behöver veta om hockey-VM 2019!

Så möblerar Tre Kronor om i lagdelarna – Gabriel Landeskog kliver in i superkedjan