Färjestads drömlösning inför nästa säsong – plockar nu in målvakt direkt från NHL: ”Väldigt roligt”

Färjestad har hittat en ersättare till Matt Tomkins.
Målvakten Jonas Johansson är klar från NHL.

– Det ska bli jättekul, säger han.

På tisdagen kom beskedet att Färjestads målvakt Matt Tomkins lämnar klubben. Han anslöt från Frölunda inför den nyss avslutade säsongen, men det blev alltså bara en säsong, och Tomkins kanske inte höll den jämnaste och högsta nivån i sitt spel.

Målvakten klar

Men redan nu har Färjestad sin ersättare klar. Jonas Johansson har bara gjort åtta SHL-matcher under karriären, då han tidigt lämnade för att testa lyckan i Nordamerika. Sedan dess har det blivit 69 matcher i AHL, samt 35 matcher i NHL för Buffalo Sabres, Colorado Avalanche, och Florida Panthers. Nu är han alltså klar för Färjestad.

Jonas Johansson, NHL
Colorado Avalanche goaltender Jonas Johansson stands near the net during the third period of the team’s NHL hockey game against the Los Angeles Kings on Thursday, May 13, 2021, in Denver. (AP Photo/Jack Dempsey) COJD130

Efter mer än sex år utomlands har 27-åringen skrivit på ett två-årskontrakt.

– Det ska bli jättekul. Direkt när jag hörde att det fanns intresse så kände man ju direkt att det var ett hett alternativ, så det är bara positivt. Jag är redan taggad på nästa säsong, säger han till klubbens hemsida.

LÄS MER: Tre Kronors mardrömsbesked – därför tvingas nu storstjärnan tacka nej till VM: ”Ville verkligen åka, men…”

“Väldigt roligt”

Jonas Johansson ser nu fram emot att få visa sig på den högsta nivån i Sverige, någonting han alltså inte fått chansen till tidigare. Under alla åren i Nordamerika har målvakten heller aldrig fått chansen i något landslag.

– Drömmen om NHL kommer väl alltid leva kvar så länge man spelar tror jag. Men i det här stadiet i livet så känns det skönt att få komma hem och spela. Lite närmare vänner och familj och få känna på svensk hockey igen. Det ska bli väldigt roligt.

Jonas Johansson, NHL
Colorado Avalanche goaltender Jonas Johansson prepares to drink some water during a time out against the Anaheim Ducks in the second period of an NHL hockey game Wednesday, Nov. 24, 2021, in Denver. (AP Photo/David Zalubowski) CODZ125

Färjestads Rickard Wallin är medveten om att det inte är den namnstarkaste målvakten, men Färjestad är rejält nöjda ändå.

– Han åkte över tidigt och innan han hade slagit igenom på högsta nivå i Sverige så då blir det lite så att man hamnar i skymundan. Jag tror att det passar honom och oss bra. Det är ingen som behöver stå i rampljuset på det sättet men en väldigt trygg och stabil kille får jag uppfattningen av på sidan om. Jag är glad att situationen löste sig så bra och så snabbt som den ändå har gjort, säger Wallin.

LÄS MER: Frölundas förklaring efter fansens ilska över agerandet mot Loui Eriksson: ”Jättesvårt beslut – men…”