Fantastiska hyllningen till bortgångne Börje Salming i Norrland – ikonen får en alldeles unik staty i ren is(!)

Börje Salming har lämnat oss och hyllningarna har strömmat in.
Nu ska hockeyikonen förevigas på flera olika håll i Sverige.
I dag meddelar ishotellet i Jukkasjärvi att Salming ska få en alldeles unik staty gjord av is.

Sorgen har varit stor för svenske hockeyikonen Börje Salming senaste veckan. Efter det tragiska beskedet att legendaren gått bort i sviterna av nervsjukdomen ALS.

Hyllning till Salming

Sedan dess har hyllningarna strömmat in och i natt hedrade Toronto Maple Leafs sin klubbikon med 21 tysta sekunder i samband med första hemmamatchen i NHL efter Salmings bortgång. På söndag kommer Börje även att hyllas stort hemma i Kiruna.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
190218 Börje Salming under en intervju den 18 februari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 135950

Då kommunen ska hedra stadens son genom att byta namn på Matojärvigatan till Börje Salmings gata. Nu kommer även nästa stora hyllningsgest till den bortgångne 71-åringen.

LÄS MER: Börje Salmings sista önskan i livet – storebror Stig Salming avslöjar ikonens vädjan: ”Det var hans krav”

Börje får egen staty

Det världskända ishotellet i Jukkasjärvi, som ligger drygt två mil utanför Kiruna, kommer att skapa en alldeles unik staty av Börje Salming som är gjord i ren is. Statyn kommer att vara i proportionerlig storlek och ska föreställa Salming i full hockeymundering och iklädd Toronto Maple Leafs matchtröja.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
190218 Börje Salming poserar för ett porträtt den 18 februari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 135950

Statyn skapas av konstnären Tjåsa Gusfors och kommer att placeras inuti ishotellet.
– Börje Salming har betytt väldigt mycket för så många och inte minst för invånarna här i Kiruna där han växte upp och påbörjade sin hockeykarriär. En idrottsman av dignitet, men också en generös person som agerat mentor till andra idrottsmän och varit engagerad i samhällsfrågor. En ikon starkt kopplad till isen, precis som Icehotel. Här har han en självklar plats, säger ishotellets vd Marie Herrey i ett pressmeddelande.

Ishotellet meddelar att Börje Salmings närmaste familj kommer att närvara vid avtäckningen av isstatyn på söndag. Ceremonin kommer även att fokusera på och samla in pengar till hockeyikonens egen organisation Salmings ALS-stiftelse.

LÄS MER: Här hyllas Börje Salming på det allra mäktigaste sättet i Toronto i natt – arenan var knäpptyst i 21 sekunder