Expertens oroande ord om Tre Kronor – oväntade kritiken trots stora succén i VM: ”En del att fundera på”

Tre Kronor fortsätter att vinna i hockey-VM.
Men Per Svartvadet är inte imponerad.
– Sverige har lite att fundera på, säger Radiosporten-experten.

Sverige har fått en smakstart på årets hockey-VM och inför matchen mot Kazakstan hade man bara vinster i gruppspelet. Man var därför, föga förvånande, superfavoriter även i torsdagens match, men det dröjde längre än vad många hade trott innan första målet i matchen kom.

Expertens kritik

Marcus Johansson öppnade målskyttet tio minuter in i den första perioden, och då trodde många att det skulle rinna iväg. Men Sverige gjorde bara tre mål i matchen som man vann med 3-1. Man har därmed fortsatt ett klart grepp om gruppsegern, men Per Svartvadet kräver mer av Sverige.

Radiosporten-experten menar att spelet inte riktigt klickar för Tre Kronor, särskilt offensivt.

– Det är alltid imponerande att vinna, men Sverige har lite att fundera på faktiskt. Offensivt vill jag se mer, och framför allt i numerärt överläge. Men en vinst är alltid en vinst, säger han.

Hyllar NHL-spelaren

Svartvadet lyfter dock fram en offensiv spelare som gör bra ifrån sig, i form av Marcus Johansson, som gjorde Sveriges första mål i gårdagens match.

– Jag tycker Marcus Johansson ännu en gång stod för en bra prestation, och gjorde mål också. Han var den bästa svenska forwarden i dag, säger han.

240516 Fabian Zetterlund and Marcus Pettersson of Sweden celebrate after 0-3 during the 2024 IIHF Ice Hockey World Championship group stage game between Kazakhstan and Sweden on May 16, 2024 in Ostrava. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

På lördag väntar Lettland för Sverige, och chans för revansch från VM förra året, då det var just Lettland som slog ut Sverige ur slutspelet. Det är en match som på pappret borde passa Sverige, säger Per Svartvadet.

– Kazakstan och Lettland är nog ganska lika i båda spelstil och hur man försvarar sig, däremot har Lettland några giftigare spelare offensivt. Men jag tror att det passar Sverige bättre att möta Lettland än Kazakstan. Jag tror på en ny svensk seger.