Expertens kritik mot Vancouver-ledningen – efter beskedet om Elias Petterssons nya NHL-kontrakt

Elias Pettersson har bara ett år kvar på sitt kontrakt.
Nu har Canucks släppt en plan för hur man ska hantera svenskstjärnan.
Men alla är inte nöjda med det.

Elias Petterssons utveckling i NHL är verkligen osannolik. Svensken var visserligen dominant i SHL, men att Pettersson skulle gå in och styra och ställa även i världens bästa hockeyliga var det få som hade förutspått.

Dominerat helt

Men redan under debutsäsongen i NHL så snittade Elias Pettersson nästan en poäng per match, och för det belönades han med Calder Trophy, priset till årets nykomling i ligan. Och under hösten, vintern, våren och sommaren har han växlat upp ytterligare.

Elias Pettesson, NHL
181218 Elias Pettersson of Vancouver Canucks during the NHL regular season game between Vancouver Canucks and Tampa Bay Lightning on December 18, 2018 in Vancouver. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87813

Pettersson ledde Canucks till slutspel, och väl där har han varit en av hela ligans bästa spelare, fram till att laget åkte ut i match sju av konferenssemifinalen mot Vegas Golden Knights. Men framtiden ser verkligen ljus ut i Vancouver, där Pettersson är en av flera monstertalanger.

Kritiken mot ledningen

Elias Pettersson inleder nästa säsong sitt sista år på det rookiekontrakt han skrev under våren 2018, och mycket talar för att han kommer få en monsterlön kring 80-90 miljoner kronor per säsong. Vancouver Canucks skulle mycket väl kunna förlänga kontraktet med Pettersson nu, för att således kunna styra mer över sin budget, men i veckan sa lagets general manager att det dröjer.

– Jag vet faktiskt inte om vi kommer att skriva kontrakt i år. Om vi gör det så gör vi det efter draften och free agency-perioden (som tar slut i november), sa general manager Jim Benning.

Elias Pettersson, Vancouver Canucks
190519 Elias Pettersson of Sweden after a practice session during the 2019 IIHF Ice Hockey World Championship on May 19, 2019 in Bratislava. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87948

Canucks kommer utöver Pettersson även att behöva ge succébacken Quinn Hughes ett monsterkontrakt, och nu riktar experter kritik mot att Canucks inte löser det redan nu. Canucks-experten Chris Faber skriver på Twitter att det bästa vore om Benning ”bara löste allt så fort som möjligt”.

”Jag tycker att man borde få klart de kontrakten, och sedan se vad man kan göra med resten av laget efter det. Ge Pettersson och Hughes makten och berätta vad planen är, att man vill ha de båda under åtta år, och en lön som funkar för båda parterna. Sen är det bara att ge de båda den lönen. De har förtjänat det”, skriver han vidare.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!

Få våra nyhetsbrev!