Experten avslöjar Sedinarnas okända genidrag – som FÅ klarade av: ”Om ni inte tror på mig, då har ni fel!”

Vad var det som gjorde bröderna Sedin så otroligt skickliga?
Förre lagkamraten Kevin Bieksa berättar nu om ett genidrag som duon sysslade med.
– Om ni inte tror på det här, då är ni dumma!, säger han.

Det finns mängder av historier, videoklipp och statistik att ta del av för att verkligen förstå exakt hur bra Henrik och Daniel Sedin var. Bröderna dominerade i NHL under många år, alltid i samma kedja, alltid tillsammans, och alltid i Vancouver Canucks. Bröderna har fortfarande ikon-status i staden och organisationen, och det är lätt att förstå varför.

”Om ni inte tror mig, har ni fel!”

Få spelare var så smarta på isen, och frågan är om det någonsin kommer finnas en duo som var så samspelade som bröderna faktiskt var. Men nu kommer en hyllning, och en förklaring kring exakt hur smarta de båda faktiskt var, som troligtvis saknar motstycke. Det är den förre lagkamraten Kevin Bieksa, numera expert i Nordamerika, som i natt höll ett långt utdrag om… skruven på pucken.

Daniel Sedin, Henrik Sedin, NHL
Daniel Sedin, Henrik Sedin, NHL. FOTO: TT Nyhetsbyrån

Allting började med att han försökte förklara att det är mycket lättare för en högerfattad spelare att skjuta direktskott om passningen kommer från en högerfattad spelare. Bieksa menade att det blir en sådan skruv – en puck som alltså glider ”medsols” – som gör att skottet automatiskt blir hårdare, jämfört med om det skulle vara av en annan fattning, då pucken då ”bromsas upp” vid skottillfället.

– Och om ni inte tror mig, då har ni fel! Det är bara att testa själva! Det är subtilt, men det är stor skillnad på om pucken kommer från en med samma fattning. Det är därför alla lag i NHL försöker få passningar och skottet mellan samma fattningar, säger han.

”De var så smarta”

Och det är alltså här som bröderna Sedin kommer in i bilden. Enligt Bieksa så kunde nämligen Sedin – någonting som få spelare i NHL har varken skicklighet eller tankeverksamhet till – bestämma vilken skruv pucken skulle ha när den lämnade klubban.

– De var så smarta att de kunde styra vilken skruv pucken skulle ha, beroende på vilken fattning mottagaren hade på klubban, säger han.

Tvillingarna Sedin, Modo
180405 Vancouvers Daniel Sedin och Henrik Sedin under ishockeymatchen i NHL mellan Vancouver Canucks och Arizona Coyotes den 5 april 2018 i Vancouver. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87671

Det betyder alltså att Henrik och Daniel valde att skruva pucken medsols om de spelade pucken till en vänsterfattad spelare, och motstols, med en slags toppskruv på pucken, om den gick till en högerfattad spelare. Allt detta inom loppet av millisekunder, i världens tuffaste liga.

LÄS MER: Leksands-succétränarens ärliga ord – om livet med allvarliga sjukdomen: ”Har tjuvkopplat min hjärna”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!