Leksands-succétränarens ärliga ord – om livet med allvarliga sjukdomen: ”Har tjuvkopplat min hjärna”

Succé med Leksand.
Nu berättar Björn Hellkvist ärligt om sitt liv med Parkinsons sjukdom.
– Ibland vill jag bara dra täcket över huvudet och ligga där i tolv timmar till och inte göra någonting under dagen, säger han.

Det var under minst sagt uppmärksammade former som Björn Hellkvist, under sommaren 2020, plötsligt valde att lämna Modo, där han gjort storsuccé. Han hade nyligen förlängt sitt kontrakt med klubben, men blev i stället utköpt för att ta över Leksand, vilket rörde upp känslor inom hockey-Sverige.

Ärliga orden om sjukdomen

Men det går minst sagt säga att bytet har blivit en rejäl succé, för såväl Hellkvist som Leksand. Under hans första säsong i Dala-klubben tog han Leksand till en smått sensationell tredjeplats i grundserien, och den här hösten har inlett på inslagen väg, och i dag har klubben hela sex raka segrar, och parkerar på en tredjeplats igen.

211002 Leksands tränare Björn Hellkvist under ishockeymatchen i SHL mellan Färjestad och Leksand den 2 oktober 2021 i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson / BILDBYRÅN

Men för Björn Hellkvist så är det inte bara hockeyn som är en utmaning. Under säsongen 2011/2012 så drabbades han av kramper och spasmer i muskler, och han tvingades till operation och timeout från tränarjobbet.

– Man har opererat in fyra elektroder i min hjärna som styrs av två pacemakers eller batterier på bröstet. De typ tjuvkopplar hjärnan eller lurar systemet med strömimpulser som skickas ut, säger Björn Hellkvist i programmet ”Wikegård vs.”, enligt Aftonbladet.

”Kan vara jättesliten”

Men Hellkvist tvingas fortfarande ta medicin mot sin Parkinsons sjukdom.

– Min favoritmedicin är en epilepsimedicin som är långtidsverkande och gör att mina trötta nervtrådar slutar att brinna. Jag får nervsmärtor och den är helt fantastisk för mig, säger Björn Hellkvist i programmet.

210412 Leksands tränare Björn Hellkvist under kvartsfinal två i SHL mellan Leksand och Örebro den 12 april 2021 i Leksand. Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

Han menar att det är absolut nödvändig för att han ska funka, men just hockeyjobbet hjälper honom i vardagen, berättar han.

– Tar jag min medicin och kommer igång så blir det en ganska bra dag ändå. Sedan har jag enligt mig världens mest stimulerande arbetsmiljö, jag har världens bästa jobb. Jag har egentligen ingenting att klaga på, kommer jag till jobbet så mår jag bättre. Jag är superglad att jag kan jobba för att jag mår så bra av det och ger mig så mycket, säger Björn Hellkvist, som dock fortfarande kan ha tyngre dagar.

– Jag kan vara jättesliten när jag vaknar på morgonen, då vill jag bara dra täcket över huvudet och ligga där i tolv timmar till och inte göra någonting under dagen.

Wikegård vs sänds på torsdagskvällen i Sportkanalen.

LÄS MER: När Niklas Sundström hamnade i dispyt med domaren – och kom med den skönaste sågningen av sig själv(!)

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!