Erik Karlssons nya supernotering – är först på 33(!) år att lyckas och den fjärde någonsin i NHL

Ny förlust för Sharks.
Men Erik Karlsson fortsätter att dominera.
Efter ytterligare en poäng i natt når svensken en mäktig milstolpe – som den bästa spelaren på 33(!) år.

Säsongen har inte alls blivit vad San Jose Sharks hade hoppats på. Precis som vanligt de senaste åren så är laget långt ifrån slutspelsplatser, och det står redan klart att det inte kommer bli någon fortsättning för Karlsson i slutspelet, så länge han inte byter lag någon gång under den närmsta månaden.

Ny poäng i natt

Och det saknas inte direkt intresse för svensken, för det är inte direkt en medioker säsong han gör. Erik Karlsson ser ut som sitt forna jag igen efter att ha haft några tuffa år, och sett till backars poängproduktion är det inte ens någon som är i närheten att hota. Svensken dominerar fullständigt – och i natt nådde han en mäktig milstolpe.

San Jose Sharks defenseman Erik Karlsson (65) reacts after a penalty was called against the Calgary Flames in the first period of an NHL hockey game Sunday, Dec. 18, 2022, in San Jose, Calif. (AP Photo/Josie Lepe)

Det blev, som väntat, förlust för Sharks mot Florida Panthers, men Erik Karlsson noterades för en assist i matchen, vilket betyder att han nu nått 70 poäng. 70 poäng innebär en fullständigt överlägsen ledning i backarnas poängliga, men också en helmäktig milstolpe. Karlsson behövde bara 53 matcher på sig att nå dit, vilket placerar honom i ett minst sagt celebert sällskap.

LÄS MER: Joel Lundqvists öppenhjärtiga bekännelse om avskedet till Frölunda – därför slutar ikonen: ”Jag känner att…”

Först på 33 år

Erik Karlsson är den snabbaste backen att nå 70 poäng i NHL på hela 33(!) år. Och faktum är att bara tre spelare i NHL:s historia har nått så många poäng så snabbt som Karlsson nu gjort. Spelarna det gäller är Bobby Orr, Paul Coffey och Denis Potvin, med andra ord inga dussinlirare direkt… Karlssons poängrekord i NHL sedan tidigare är 82 poäng, och det lär ryka all världens väg med tanke på att han har 29 matcher kvar att spela denna säsong.

San Jose Sharks defenseman Erik Karlsson looks on during the third period against the Los Angeles Kings during an NHL hockey game in San Jose, Calif., Monday, Jan. 17, 2022. (AP Photo/Darren Yamashita)

Erik Karlsson är, tillsammans med Rasmus Dahlin, jättefavorit att vinna Norris Trophy, som världens bästa back, efter säsongen. Karlsson har under de senaste månaderna ryktats bort då han ska vilja spela i ett lag som har en chans på titeln. Det har hittills pratats om lag som Edmonton Oilers och Toronto Maple Leafs.

LÄS MER: Jaromir Jagr slår nu mäktiga rekordet – 50-åringen överträffar äntligen självaste ikonen Wayne Gretzky