Elias Petterssons sanslösa pengaregn – slår nu alla tiders svenskrekord i NHL: ”Det är enorma pengar”

Elias Petterssons nya kontrakt har nu börjat gälla.
Därmed slog han dessutom alla tiders svenska NHL-rekord när det kommer till kassaregn.
– Det är enorma pengar, säger Canucks General Manager Patrik Allvin till Expressen.

Det var en snudd på historisk bra svensksäsong i NHL, åtminstone när det kommer till lukrativa kontrakt för stjärnorna. Både William Nylander och Elias Pettersson skrev under säsongen på nya kontrakt för Toronto Maple Leafs respektive Vancouver Canucks, som kommer ge svenskarna en bit över 100 miljoner kronor om året.

Nya monsterkontraktet

För Elias Pettersson så inleddes säsongen strålande, men under slutspelet hade han svårt att leva upp till de högt ställda förväntningarna, och i takt med att Canucks är på väg mot att bli ett lag som slåss om Stanley Cup, så krävs det att ”EP40” levererar även när det gäller som mest.

För han har åtminstone ett kontrakt som rättfärdigar det… Pettersson skrev på sitt nya kontrakt med Vancouver i mars tidigare i år, och nu, den 1 juli, började det gälla. Årslönen landade på hisnande 11,6 miljoner dollar, alltså över 120 miljoner svenska kronor, men det finns en detalj som är ännu mer uppseendeväckande – och faktiskt historisk.

Slår alla tiders svenskrekord

När Elias Pettersson skrev på sitt nya åtta-årsavtal med klubben så förhandlade han dessutom in en rejäl signon-bonus, alltså en klumpsumma som betalas ut under kontraktets första gällande dag. Det betyder att Pettersson under sitt första kontraktsår kommer tjäna över 150 miljoner kronor, varpå en större del av det betalades ut direkt nu under juli månad.

Elias Pettersson, NHL
Vancouver Canucks’ Elias Pettersson attends a news conference regarding his eight year contract extension with the team in Vancouver, Canada on Saturday, March 2, 2024. (Ethan Cairns/The Canadian Press via AP) VCRE107 MANDATORY CREDIT

Enligt Expressen är det mer än vad någon annan svensk tagit ut under en enskild säsong i NHL-historien, detta trots att flera svenska ikoner spelade innan ett lönetak infördes i ligan.

– Ja, summorna du nämner stämmer. Det är enorma pengar och det har blivit litet av en trend i ligan att spelarna vill ha en hög signing bonus, säger Patrik Allvin till Expressen.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev