Elias Petterssons monstersuccé i NHL – nådde drömgränsen som bara den tolfte svensken i historien: ”Betyder mycket”

Erik Karlsson i går.
Elias Pettersson i dag.
”Petey” blev den andra svensken på ett dygn att nå den magiska gränsen på 100 poäng under en och samma säsong – som blott den tolfte svensken någonsin.
– Det betyder mycket, säger han.

Erik Karlsson skrev historia under tisdagen då han blev den blott sjätte backen i NHL-historien att nå 100 poäng under en och samma säsong. Karlsson blev dessutom den förste backen på 30 år att nå drömgränsen, och den elfte svensken någonsin att lyckas.

Nådde drömgränsen

Men det blev inte en särskilt lång väntan på den tolfte svensken. Elias Pettersson har fullständigt dominerat i Vancouver hela säsongen. Trots att laget haft det struligt och underpresterat rejält så har Pettersson varit en av hela ligans bästa spelare.

Vancouver Canucks center Elias Pettersson (40) his goal with right wing Ilya Mikheyev (65), left, against Seattle Kraken defenseman Carson Soucy (28) and center Jaden Schwartz (17) defending during the third period of an NHL hockey game, Thursday, Oct. 27, 2022, in Seattle. The Canucks won 5-4. (AP Photo/John Froschauer) WAJF114

Och i natt, i mötet mot Anaheim Ducks, så nådde han för första gången i karriären tresiffrigt i antal poäng under en och samma säsong. Tolv minuter in i matchen så hittade Pettersson fram till Brock Boeser, som sköt in 1-0. Senare i matchen kom ytterligare en framspelning, fram till det avgörande 3-2-målet, och Pettersson står därmed på 101 gjorda poäng.

LÄS MER: Erik Karlsson nådde magiska drömgränsen i natt – första spelaren att lyckas på över 30(!) år: ”Speciellt”

Fint sällskap

Pettersson har gjort 38 mål och 63 assist på 79 matcher, och är därmed bara den sjätte Canucks-spelaren i historien att nå drömgränsen. Han gratulerades direkt av lagkamrater på isen, och det är ett av få glädjeämnen i Vancouver, under en säsong som annars inneburit besvikelser.

– Det betyder mycket, att bara se alla gratulera en och vara glada för min skull. Det betyder mycket för mig, säger Pettersson.

Elias Pettersson, NHL
Vancouver Canucks’ Elias Pettersson waits for a faceoff against the Buffalo Sabres during the third period of an NHL hockey game Saturday, Oct. 22, 2022, in Vancouver, British Columbia. (Darryl Dyck/The Canadian Press via AP) VCRD125

En match återstår i NHL:s grundserie, och Pettersson ligger en poäng före Erik Karlsson i svenskarnas poängliga. Pettersson hoppas nu på att ta ytterligare kliv nästa säsong.

– Jag vill gärna tro att det finns fler nivåer, jag strävar alltid efter att bli bättre, säger han.

Svenskarna som tidigare nått 100 poäng i NHL är: 

Kent Nilsson (två gånger)

Peter Forsberg (två gånger)

Mats Sundin

Henrik Sedin

Mats Naslund

Håkan Loob

Daniel Sedin

Markus Näslund

Daniel Alfredsson

Nicklas Bäckström

Erik Karlsson

LÄS MER: Joel Lundqvists helfräcka gest mot brorsan Henrik Lundqvist – som fått hundratusentals svenskar att skratta