Dystra beskedet: NHL-meriterade svensken avslutar nu karriären – bara 29 år gammal: ”Väldigt tufft”

Dystra beskedet: NHL-meriterade svensken avslutar nu karriären – bara 29 år gammal: ”Väldigt tufft”

Bara 29 år gammal.
Nu tvingas NHL-meriterade John Persson avsluta karriären.
– Det har varit väldigt jobbigt, säger han till Hockeysverige.

John Persson gick via juniorligor i Nordamerika men tog sig hela vägen upp till NHL. Han hade dock svårt att ta en ordinarie plats i världens bästa hockeyliga, och återvände till Sverige 2015. Valet föll på Färjestad där han med sin hårda och kämparvilliga spelstil snabbt blev en publikfavorit.

Avslutar karriären

Det blev dock bara två säsonger i Karlstad och efter det har han spelat i Mora och Brynäs, men den gångna säsongen blev det bara tolv matcher för Gävle-klubben. Persson fick därefter en hjärnskakning som hållit honom borta hela vintern och våren – och nu kommer det dystra beskedet.

200924 Brynäs John Persson inför ishockeymatchen i SHL mellan Brynäs och Oskarshamn den 24 september 2020 i Gävle. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Hjärnskakningen som han ådrog sig mot Malmö i november var så pass allvarlig att han nu tvingas avsluta sin karriär, bara 29 år gammal. Detta bekräftar han för sajten Hockeysverige.

– Det känns jäkligt tufft, måste jag säga. Det har varit fram och tillbaka hela tiden, men ända sedan smällen inträffade har det varit jobbigt. Väldigt tufft. Och just att säga de orden har varit extremt tufft. Jag har pratat med frugan mycket och då har jag sagt rätt ut att det är slut. Sen har man pratat med farsan och då har man inte kunnat säga det, utan det har mer varit ”jag tror det är slut”. Men det är slut, säger han.

”Kunde inte rekommendera det”

John Persson berättar att han följt stegen för att komma tillbaka, men att det var för tufft.

– Jag började gå hjärntrappan två gånger, men det gick inget bra när jag gick upp och körde cykel. Så fort jag fick höjd puls kändes det inget bra. Jag fick problem med synen, när jag skulle röra sig i sidled blev jag blev yr direkt. Sen hade jag problem med huvudvärk, och med minnet. Så jag försökte ett par gånger med trappan, och hela tiden tänkte man att det skulle bli bättre någon gång. Jag var uppe vid ett center i Umeå där de gjorde en utredning och jag hade en fortsatt kontakt med dem efteråt. När jag åkte upp dit i början av februari fick jag klart för mig att det inte skulle gå att komma tillbaka och spela den här säsongen i alla fall. Det fanns inte tid för att först bli bra, och sen komma i fysisk form för att spela också. Det blev det första steget på något sätt.

New York Islanders left winger John Persson (56), of Sweden, and Tampa Bay Lightning left wing Ondrej Palat (18), of the Czech Republic, collide while chasing a loose puck behind the Lightning goal during the first period of an NHL hockey game Thursday, March 27, 2014, in Tampa, Fla. (AP Photo/Chris O’Meara)

Det avgörande beslutet föll till sist på vad som hade kunnat hända om John Persson, om han skulle återvända till spel, skulle åka på ytterligare en smäll mot huvudet.

– Dom sa båda två att dom inte kunde rekommendera mig att fortsätta spela. I stort sett var det väl då som hela världen kom ned på en.

Totalt blev det 208 SHL-matcher, 177 AHL-matcher och tio matcher för New York Islanders i NHL för John Persson.

LÄS MER: Stora knallen: Stjärnsvensken nära återkomst till SHL – kan flytta hem efter 600 matcher i NHL

Få våra nyhetsbrev!