Dundersuccén: Tre Kronor vidare till semifinal – slog Kanada efter superdrama

Svensk dundersuccé.
Tre Kronor slog Kanada i OS-kvartsfinalen efter jättedrama.
Nu väntar Ryssland i semifinal.

Tre Kronor stod för ett bra gruppspel och var inför kvartsfinalen mot Kanada obesegrade – på ordinarie tid. Lettland och Slovakien avfärdades och det såg ut att bli samma visa mot den nordiska rivalen Finland. Då tappade Tre Kronor 3–0 till 3–3 under den sista perioden, och finnarna knep sedan extrapoängen på övertid.

Tuffa slutspelsträdet

Sverige tog ändå en direktplats till kvartsfinalerna som bästa grupptvåa, men vägen till en eventuell OS-final blev mycket tuffare. Tre Kronors motstånd i första utslagsmatchen skulle bli vinnaren mellan Kanada och Kina, och det var på förhand väldigt enkelt att förutspå vilka Johan Garpenlövs mannar skulle ställas mot.

220216 Lucas Wallmark of Sweden celebrates the 1-0 goal in the men’s ice hockey quarterfinal between Sweden and Canada during day 12 of the 2022 Winter Olympics on February 16, 2022 in Beijing. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Kanada körde över hemmanationen, och Tre Kronor fick tuffast möjliga motstånd redan i kvartsfinalen. Men utan några NHL-stjärnor är Kanada, och Sverige, ordentligt försvagade och det skulle visa sig under kvartsfinalen.

Kanadensarna satte fart från start och ägde stora delar av den första perioden. Tre Kronor hämtade sig mot slutet och var det klart bättre laget på isen när slutsignalen satte punkt för en mållös första period.

Tre Kronor inledde den andra perioden som man avslutade den första, och skapade flera jättelägen att ta ledningen i matchen. Men den svenska oskärpan framför mål gjorde att den kanadensiske målvakten kunde stå emot.

Svenska succén

– Det öppnade upp sig lite i andra perioden, och det är mycket krävande av lagen att hålla upp det försvarsmässigt. Men Sverige skapade flera bra chanser, säger Henrik Lundqvist i Discoverys sändning efter den andra perioden.

– Det märks att det är en viktig match och ingen vill göra något fel, kommenterar Peter Forsberg.

Den sista perioden hade båda lagen hade svårt att ta kommandot och matchen stod och vägde. Då snappade Lucas Wallmark upp en puck i offensiv zon och drämde upp den i nättaket, med halva perioden kvar att spela.

220216 Anton Lander of Sweden in the men’s ice hockey quarterfinal between Sweden and Canada during day 12 of the 2022 Winter Olympics on February 16, 2022 in Beijing. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Kanda sökte kvittering direkt och satte press mot Tre Kronors mål. Men det var Sverige som skulle skapa nästa heta chans. Återigen plockade Sverige upp en puck och Linus Johansson kom helt fri – men missade.

Kanadensarna tryckte på men lyckades inte få hål på Tre Kronor. Och i öppet mål kunde till slut lagkapten Anton Lander satte spiken i kistan.