Domarnas svar efter jättekritiken i natt – därför fick stjärnan matchstraff: ”Man önskar sig inget annat än…”

Domarnas svar efter jättekritiken i natt – därför fick stjärnan matchstraff: ”Man önskar sig inget annat än…”

Juhani Tyrväinen fick matchstraff – vilket sågades av alla.
I natt bad domarna om ursäkt.
– Vi kan bara be om ursäkt, säger Christoffer Holm.

Det var i den tredje perioden mellan Timrå och Luleå som den minst sagt omtalade situationen uppstod. Efter en avblåsning så viftade Luleå-stjärnan Juhani Tyrväinen med klubban, precis samtidigt som en domare olyckligt nog åkte förbi, och den träffade rakt i ansiktet.

Domarnas ursäkt

Tyrväinen bad omgående om ursäkt och reprisbilder visade att det hela naturligtvis inte var med meningen, men domarna valde att agera ordentligt. Han fick matchstraff, och Timrå kunde senare avgöra matchen i förlängning. Efteråt var allt från tränare till experter rasande.

– Det är ofrivilligt, han ser ju inte att domaren kommer där. Man slår inte en domare i ansiktet, det måste domarna förstå. Det är bedrövligt, sa bland andra Tomas ”Bulan” Berglund.

220312 Luleås Juhani Tyrväinen under värmningen före ishockeymatchen i SHL mellan Växjö och Luleå den 12 mars 2022 i Växjö. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Men efter matchen så togs matchstraffet raderat från matchprotokollet, och i natt la sig domarna helt platt och bad om ursäkt.

– Det är ett felbeslut och vi kan bara be om ursäkt och lära oss av det här. Man önskar sig ingenting annat än göra rätt och gräver ner oss när man gör ett sådant felbeslut, säger Christoffer Holm, en av huvuddomarna, till Aftonbladet.

”Tror det handlar om en protest”

Domarna kunde inte titta på situationen på video på isen, men menar att man trodde att det rörde sig om en protest.

– Vår bedömning på isen är att det handlar om en form av protest. Att den tar i huvudet. Då handlar det om vår arbetsmiljö, säger Holm till Expressen, och fortsätter:

– Men när vi tittar på den i efterhand så inser vi också att det är en olyckshändelse. Det är inte ett riktat slag och vi kan verkligen bara be om ursäkt för att det blev så här, och titta på hur vi kan göra rätt nästa gång. Men här blir det en bedömning på isen.

220312 Domare Christoffer Holm under ishockeymatchen i SHL mellan Växjö och Luleå den 12 mars 2022 i Växjö. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Timrå tog, i och med övertidsvinsten, viktiga poäng i jakten på att undvika kval i SHL. Man är fortfarande jumbo, med en poäng upp till Djurgården, och totalt fem poäng upp till säker tolfteplats. 

LÄS MER: Niklas Wikegårds ilska – rasar efter årets märkligaste matchstraff i SHL: ”Det sämsta jag sett någonsin”

Få våra nyhetsbrev!