Den gången Modos Dan Hinote tog en fight mot Zdeno Chara för lagets skull.

Den gången Modos Dan Hinote tog en fight mot Zdeno Chara för lagets skull.

Elitseriesäsongen 2004/05 blev en minst sagt minnesvärd sådan. På grund av rådande NHL-lockout valde såväl svenska som utländska superproffs att styra kosan mot Sverige för att förgylla ligan med extra stjärnglans.

Med sig tog de inte bara hög kvalitet, utan också den intensiva och bullriga miljön som gärna mynnade ut i bråk på isen. Vissa tyckte om det mer än andra, och en som definitivt visste sin roll var Modos Dan Hinote. I ett numera klassiskt knytnävsslagsmål, från SM-kvartsfinalserien mot Färjestad, gav sig den 183 centimeter långe retstickan Hinote på en 205 centimeter lång Zdeno Chara – endast i syfte att få med sig Färjestads nyckelback till utvisningsbåset och på så sätt hjälpa sitt lag.

Vi behöver väl egentligen inte säga så mycket om hur själva fighten gick. Kommentatorn Niklas Holmgren summerar det hela bäst efter att bjässen Chara börjat svinga mot lille Hinote: ”Det är ju inte samma viktklass. Det är supertungvikt mot lätt welter”.

Även om han åkte på storstryk så får fighten ses som lyckad för Dan Hinote – eftersom han lyckades få ut både sig själv och Zdeno Chara på matchstraff och automatisk avstängning. Matchen? Ja, utan den slovakiske nyckelbacken i motståndarlaget kunde Modo knipa en välbehövlig seger.

– Han är ett monster, men det här är ett krig och jag gör vad som krävs för att hjälpa laget. Jag har ju inte gjort några poäng i slutspelet, sade Dan Hinote till Aftonbladet efter matchen.

 
Gilla Sportbibeln om du också älskar sport!