Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

När Börje Salming åkte slalom genom hela finländska VM-laget

Inte många i hockeyvärlden har personifierat en intensitet, passion och vilja för sitt eget lag som legendaren Börje Salming.
Idag är det exakt 44 år sen fick han sitt internationella genombrott i VM-matchen mot Finland.

Några månader innan VM-turneringen år 1973 skulle starta hade Börje Salming dragit ögon till sig i en match där Brynäs mötte det kanadensiska brunkargänget Barrie Flyers. På plats fanns Toronto Maple Leafs talangscout Gerry McNamara och såg från läktaren hur Salming under matchen inte vek av en tum i tacklingarna och även drog på sig ett matchstraff efter att, milt sagt, blivit vansinnig på domaren.

Detta var dock inget som skrämde McNamara, utan han blev istället väldigt imponerad över hur norrbottningen stod upp mot ett fult spelande Barrie Flyers och skrev ett förhandskontrakt med svensken inför VM-turneringen. Och han skulle inte ångra sitt val. Sverige mötte Finland och ställningen var 1-1. Publiken i Luzjnikihallen i Moskva var endast några sekunder bort från att bevittna Börje Salmings makalösa solomål som betydde det riktiga internationella genombrottet.

Se det fantastiska solomålet här:

 
”Det är då det händer, det som fortfarande är mitt roligaste hockeyminne” berättar Börje i boken Blod, svett och hockey.
Solomålet som betydde 2-1 och vinst för Sverige medförde senare att Börje åkte över Atlanten för att prova på spel i världens bästa hockeyliga. Redan under den kommande hösten blev han en av de mest uppmärksammade spelarna i NHL tack vare sin fantastiska spelstil.