Chockbeskedet: Svenske succémålvakten dumpas av NHL-klubben – bryter kontraktet i förtid

Det var ändå en bomb.
När AIK:s succémålvakt Erik Källgren skrev NHL-kontrakt med Arizona Coyotes.
Men nu väljer NHL-laget ändå att bryta kontraktet med svensken.

AIK:s succémålvakt Erik Källgren gjorde succé i HockeyAllsvenskan förra säsongen. Med 92 i räddningsprocent och bara 2,02 mål insläppta per match under 32 matcher så var han en stor anledning till att AIK vann HockeyAllsvenskan i våras.

Källgren får lämna NHL-laget

För det belönades succémålvakten med NHL-kontrakt hos Arizona Coyotes. Samma klubb som draftade honom i sjunderundan 2015.

Erik Källgren
190111 AIK:s målvakt Erik Källgren under ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan mellan AIK och Västervik den 11 januari 2019 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / Cop 118

Men det har inte direkt blivit något NHL-genombrott för 23-åringen. Efter två AHL-matcher för Tucson Roadrunners och tre ECHL-matcher för Rapid City Rush bryts nu kontraktet för Källgren.

Gjort 102 allsvenska matcher

Arizona väljer att sätta upp Källgren på ”unconditional waivers”, vilket innebär att NHL-kontraktet bryts i förtid. Nu får Källgren leta ny klubb för säsongen och frågan är om han stannar kvar i Nordamerika eller flyttar hem till Sverige igen.

Erik Källgren
181209 AIK:s målvakt Erik Källgren under ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan mellan AIK och Modo den 9 december 2018 i Stockholm. Foto: Dennis Ylikangas / Bildbyrån / Cop 253

Erik Källgren var med i JVM-truppen 2016 och har på A-lagsnivå spelat för Oskarshamn och AIK. Det har blivit totalt 102 matcher i HockeyAllsvenskan för burväktaren.

LÄS MER: Klart: Skyttekungen lämnar SHL-klubben efter tuffa hösten – här är nya laget