Börje Salmings starka tårar – bryter ihop när han avslöjar gåvan från lagkamraten: ”Nu blir jag rörd”

Börje Salmings starka tårar – bryter ihop när han avslöjar gåvan från lagkamraten: ”Nu blir jag rörd”

Börje Salming fick en speciell gåva av Torontos lagkapten på 70-talet.
Än i dag har han den med sig, och när han pratar om den bryter han ihop.
– Nu blir jag rörd, säger han.

Börje Salming hade det inte lätt när han kom över till Nordamerika. Svenskar eller européer var inte direkt vanligt förekommande i världens bästa hockeyliga på den tiden, och det var svårt för Börje att bli accepterad av motståndare och fans.

Fina gåvan

Salming blev bland annat kallad ”Chicken Swede” av motståndarnas fans, och varenda lag som Toronto mötte var ute efter att gå hårt åt svensken. Men han vek sig aldrig, gav aldrig upp, och stod upp mot alla otroliga smällar. När Börje lämnade Toronto gjorde han det som en riktig ikon, och han skulle senare bli den förste svensken att bli invald i hockeyns Hall of Fame.

Foto: Youtube

Men Börje hade alltid stöd i form av lagkamrater. Han har berättat att han togs emot väl i Toronto, och det dröjde inte länge innan hela staden älskade honom. Men en lagkamrat satte lite extra spår hos honom. Under början av 70-talet var Dave Keon lagkapten för Maple Leafs, och han tog direkt Börje under sina armar. Han lämnade även över en gåva till honom, som Börje minst sagt hållit kär under alla år.

Bryter ut i tårar

I Youtube-serien ”Vad kan jag bli?” deltar Börje Salming, och han berättar då om gåvan. Det rör sig om ett litet kort, med något som ser ut att föreställa en ängel på. Det går att anta att det är en form av skyddsängel.

– Den här, sa han, den får du Börje, och den ska skydda dig för resten av livet. Och den hade jag i mitt pass, och den hade jag alltid med mig när jag reste, säger Salming.

Foto: Youtube

När han pratar om gåvan från Keon så kan han inte hålla borta tårarna.

– Han hjälpte mig, fast man var… Nu blir jag rörd. Han är fin, Dean Keon. Han var kapten och han var jätteduktig. Han var hur bra som helst.

LÄS MER: Svenskens syrliga svar till Kanada – slår nu tillbaka efter massiva kritiken: ”Jag tycker det är dåligt”