Börje Salming är död – blev 71 år gammal

Börje Salming är död.
Han är en av våra största hockeyspelare genom tiderna, med hela 17 säsonger i Toronto Maple Leafs.
Han blev 71 år. 

Det var under sommaren som Börje Salming gick ut med beskedet att han diagnostiserats med ALS. I en stark intervju med Expressen under hösten kom beskedet att Salming snabbt blivit sämre, och att han förlorat talförmågan och har svårt att äta, vilket ledde till att han sondmatades.

Kampen mot ALS

Familjen Salming var i intervjun starkt kritisk mot den svenska vården, men senare fick familjen klartecken för utökad avancerad vård i hemmet. Salming var även, i november, på besök i Toronto på den stora Hall of Fame-helgen, och han fick då även med sig bromsmedicin med sig in till Sverige.

Börje Salming, hockey
170116 Börje Salming med hustru Pia under Idrottsgalan den 16 januari 2017 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Under sjukdomstiden stöttades Börje Salming enormt, och en hel hockeyvärld hörde av sig med sin stöttning och sina böner. Men nu har Börje Salming lämnat oss. I dag kom beskedet att Börje Salming, en av vår tids största idrottslegendarer, är död. Han blev 71 år.

Hyllades i Toronto

Börje Salming inledde karriären i Kiruna men fick sitt stora genombrott i Brynäs. Han blev en pionjär då han som en av de första européerna etablerade sig i NHL. Han banade vägen för mängder av svenskar, och uppnådde legendar-status i Toronto Maple Leafs, där han spelade hela 17 år.

Ett av karriärens största ögonblick kom i Canada Cup, då Salming som motståndare fick en stående ovation av Toronto-publiken som aldrig ville ta slut.

En liknande hyllning fick han alltså i Toronto nyligen, då han hedrades under två raka kvällar, och jublet ville aldrig ta slut. Salming hade svårt att hålla tårarna borta, och han var inte ensam om det.

Börje Salming, hockey
890418 Ishockey, VM, Sverige – Västtyskland, 3-3: Börje Salming, Sverige. Foto: BILDBYRÅN / Hockeyvm89

Efter hockeykarriären har Börje Salmings enorma popularitet hållit i sig, och han var fram till sin död en av våra mest folkkära och största idrottare. Börje Salming sörjs nu av en hel idrottsvärld, och våra tankar går till Börje Salmings familj i denna svåra stund.

Vila i frid, Börje.

Börje Salming, hockey
001019 Ishockey, NHL: Börje Salming, Toronto Maple Leafs © Bildbyrån – © 10